30 kişinin öldüğü saldırılarda diktatörün askerleri önüne geleni vuruyor. Muhaliflerin elindeki petrol bölgelerini almak için bir haftadır aralıklarla saldıran Kaddafi yanlıları Zaviye kentini kan gölüne çevirdi. Libya lideri Muammer Kaddafi"nin askerleri muhaliflerin elindeki Zaviye kentine girince sokaklarda göğüs göğüse çarpışmalar yaşandı. Kaddafi"ye bağlı güçler ağır havan topu, topçu ve makineli tüfek ateşi desteğiyle Zaviye kentindeki savunma hattını aşarak tanklarla kentteki evlere ateş açtı.

Muhalifler batıya ilerliyor

Şehirdeki çatışmalara şahit olan Süleyman Kerem isimli görgü tanığı “Zaviye"de durum dramatik bir hal aldı. Sabahın erken saatlerinde tanklar ve füzelerle desteklenen askerler şehire girdi. Şehitler Meydanı"nda ve çevre yerleşim yerlerinde 500"ün üzerinde ölü ve yüzlerce yaralı var. Bu tam bir katliam” şeklinde konuştu. Görgü tanıkları, 200 bin kişinin yaşadığı ken tin pek çok kısmını kalın, siyah bir duman tabakasının kapladığını ve keskin nişancıların önüne gelene ateş açtığını belirtti. Bununla birlikte çatışmaların yaşandığı ve aynı derecede öneme sahip bir diğer şehir Ras Lanuf"ta zafer kazanan muhaliflerin batıya doğru ilerlediği, bölgeye hava saldırıları düzenlendiği ifade edildi.

İç savaş Sirte"ye de sıçradı

Ras Lanuf ve Zaviye"de yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğü ve 300"den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Muammer Kaddafi"ye bağlı güçler ile isyancılar arasında devam eden çatışmalar, Sirte"ye de sıçradı. Kaddafi"nin doğum ye ri olan ve ka le si ola rak gö rü len Sirte"de Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşandı. İsyancıların kontrolünde olan kentler arasında Trablus"a en yakın olan Zaviye, başkentin savunması açısından kilit öneme sahip. Ülkede çatışmalar özellikle rafinerilerin, boru hatlarının olduğu ve petrol ihracatı açısından önemli şehirler üzerinde yoğunlaşıyor.