Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Edirne’de, her yıl yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine kaçmak isteyen yaklaşık 15 bin kişi yakalanıyor. Sınır dışı işlemlerinin tamamlanmasına kadar barınma evlerinde ve polis kontrolünde tutulan kaçaklar, işlemlerinin ardından kendi ülkelerine gönderiliyor. Yeniimaret Mahallesi’ndeki eski askeri kışladaki binalarda kötü şartlarda yaşayan kaçaklar için aynı alana 5 yıldızlı oteli aratmayan yeni barınma merkezi inşa edildi. Yaklaşık 1 yıl süren, 5 milyon 500 bin liraya mal olan ve 2 hafta içinde tamamlanması beklenen Barınma Merkezi, yeni haliyle Avrupa standartlarının üzerinde özelliklere sahip olacak. 656 kaçağın aynı anda barınmasına imkan sağlayacak olan 7 bin 500 metrekarelik alana yapılan 2 katlı merkezde, berber, internet kafe, çamaşırhane, kapalı devre müzik sistemi, revir,  yemekhane, televizyon odaları, çimlendirilmiş bahçeler, farklı dinlere mensup kişiler için de 3 ibadethane, aileler için özel odalar, engelli asansörü ve sosyal alanlar inşa edildi. Kaçak Barınma Merkezi’nin güvenliği ise kurulan kamera sistemleriyle sağlanacak.
 
'ÖNEMLİ OLAN SUÇ ÖRGÜTLERİNİ YAKALAMAK'
 
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan ve Yunanistan’a sınır olan Edirne’de her yıl sınırı yasa dışı yollardan geçerek Avrupa ülkelerine gitmek isteyen binlerce kişinin yakalandığını ifade etti.
 
Kaçakların kentin ciddi bir sorunu haline geldiğini kaydeden Vali Sözer, şunları söyledi:
 
"Edirne’de her yıl sınırı yasa dışı yollardan sınırı geçmek isteyen çok sayıda yabancı uyruklu yakalanıyor. Burada asıl önemli olan göçmen kaçakçılığını organize eden suç örgütlerini yakalamak ve bu eylemi engellemek. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele bizim ciddi bir sorunumuz ve önceliğimiz. Bugüne kadar yakalanan kaçaklar çok sağlıklı bir ortamda barınma imkanı bulamamıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 500 bin lira ödenekle yaptırılan Kaçak Toplama Merkezinde yabancı uyruklular çok rahat edecek. Misafirhanede barınma şart ve standartları fevkalade iyi. Otel standartlarında yapılan bu yerde kaçakların her türü ihtiyacı karşılanacaktır. Tamamlanma aşamasında olan Kaçak Barınma Merkezi 2 hafta sonra açılabilecek duruma gelecek."
 
10 YILDA 130 BİN KAÇAK YAKALANDI
 
Kaçakların Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne yemek, konaklama ve sınır dışı edilmesi için yıllık maliyetinin 1 milyon lira civarında olduğu belirtildi. Son 10 yılda sınır bölgelerinde yasa dışı olarak Avrupa ülkelerine gitmek isteyen yaklaşık 130 bin kişi yakalandı. Kaçakların çoğunluğu Irak, Afganistan, Filistin ve Pakistan uyruklu olurken, 10 yılda 80 milletten kaçaklar, sınırı aşmak isterken yakalanarak Türkiye’den sınır dışı edildi.