İstanbul"daki bütün gümrük noktalarından sorumlu Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, 50 milyon lirayı aşan "rüşvet ve yolsuzluk" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Ekici dışında şube müdürlerinin de aralarında olduğu 33 kişinin gözaltına alındığı operasyonun kodları geçen haziran ayında İstanbul Emniyeti"nin hazırladığı "istihbarat raporunda" yer alıyor. Raporda Ekici"yle birlikte 20 kişilik "özel bir ekibin" gümrüklerdeki kaçakçılık ve rüşvet organizasyonunu yürüttüğü, gümrükteki atamalara müdahale ettiği, kaçak malların yurda girişine yardım ettiği ve bu yolla servetlerini ikiye katladıkları öne sürülüyor.

Bakırköy Başsavcılığı"nın başlattığı operasyon kapsamında, Atatürk Havalimanı Kargo Terminal Müdürü Hayrettin Eker ve İstanbul Kaçak İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun Cihanoğlu"nun da aralarında bulunduğu 20 kişi önceki gün, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci de dün gözaltına alındı. Gözaltı sayısı 33"e ulaşırken, zanlılarla birlikte yüklü miktarda para ele geçirildiği belirtildi. Bazı zanlıların operasyon sırasında paraları tuvalete atarak yok etmeye çalıştığı öğrenildi.

Gümrüklerdeki rüşvet ve kaçakçılık çarkını ortaya koyan ve operasyona da dayanak olan polis raporunun detaylarına ulaştık. Raporda, aralarında Ekinci"nin de bulunduğu gümrük müdürleri ve muayene memurlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Rapordaki saptamalar şöyle:

"Hatay-Kilis-Antep" ekibi: Lütfü Ekinci Kilisli. Organizasyonda yer alanlar genellikle Hatay-Reyhanlılı, Kilis ve Gaziantepli. Gümrüklerdeki yapılanma önemli ölçüde "Antep-Kilis lobisi" eliyle yapılıyor.
Tayinlere müdahale: Karaköy Gümrük Muayene Derneği, Karaköy, Florya ve Acıbadem"deki belirli kafeler ekibin buluşma yerleri. Bu toplantılarda kritik noktalara yapılacak atamalar, kimler hakkında asılsız ihbarların yapılacağı, hayali ihracat gibi faaliyetler konuşuluyor.

Malı yolda değiştirme: Çay kaçakçılığına bir örnek: 36 TIR çay, "karbonat" denilerek Halkalı"dan yurda sokuldu. Organizasyonun etkin isimlerinden biri, TIR"larda malı yolda değiştirme fikrinin mucidi olarak tanıtılıyor. Çay taşıyan kamyon, Türkiye sınırlarına girdikten sonra resmi belgede beyan edilen karbonat, cam eşya vs."yle değiştiriliyor. Yöntemi bulan kişinin Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın"ın gayri resmi işlerini yürütüyor ve kendisine "derin devlet" süsü veriyor. Servetlerini katladılar: Şebeke Florya"daki villalarda yaşıyor.

Yaprak"ın kardeşi de raporda: Susurluk sürecinde adı, Abdullah Çatlı tarafından kaçırılması olayı ile gündeme gelen Yaprak TV"nin sahibi Mehmet Ali Yaprak"ın kardeşi Osman Ecmen de "sigara kaçakçılığının önemli ismi" olarak geçiyor.

Sigara kârlı iş: Sigara kaçakçılığı uyuşturucudan kârlı. Sigaralar yurda Halkalı Gümrüğü"ndeki yöneticilerin de içinde bulunduğu ekip tarafından sokuluyor.
Paralar aylık toplanıyor: Kimin hangi liman ve gümrükte para topladığı belli. Paralar Ekici adına toplanıyor. Bir kısmı Ankara"da bir daire başkanına yollanıyor.

Vakko'da özel defile yaptırdı
ürü Lütfi Ekinci"nin görev yaptığı dönemlerde yaptığı lüks harcamalar dikkat çekici. İstanbul"dan önce Mersin Gümrük Başmüdürü olan Ekinci"nin 2006"da Mersin"deki Vakko mağazasını mesai bitimi açtırarak, eşinin beğendiği elbiseler için özel defile yaptırdığı öne sürüldü. Edinilen bilgilere göre Ekinci"nin eşinin beğendiği elbiseler mağazada bulunan mankenler üzerinde denendi. Lütfi Ekinci"nin o akşam yaptığı harcamalar ise 41 bin TL olarak fatura edildi.