Kuşadası'nda Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından düzenlenen iki ayrı operasyonda yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışan 70 kaçak göçmen yakalanmıştı. Kaçak göçmenlerden 30'u Aydın'daki mülteci misafirhanesine götürülürken, diğer 40 kaçak göçmen ise yer bulunamadığı için olumsuz şartlarda, açık alanda 3 gündür bekletilmek zorunda kaldı. Setur Marina içerisinde bulunan Kuşadası Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı bahçesinde açık alanda tutulan 38'i Afgan, biri Filistin ve biri Somali uyruklu toplam 40 kaçak göçmene sahil güvenlik ekipleri kendi imkanlarıyla bakmaya çalışıyor.

Bu arada, kaçak göçmenlerin turistlerin ve yatların arasında güç şartlarda barındırılması büyük tepki çekerken, Aydın Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürlüğü Aydın'daki mevcut misafirhanenin 70 kişi kapasiteli olduğunu, yakalanan mültecilerden 40'ının kapasite dolu olduğu için mülteci misafirhanesine alınamadığını açıkladı.

Konuya ilişkin görüşü alınan yetkililer ise, İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğüne bağlı 70 kişilik misafirhanenin dolu olması nedeniyle kaçakların teslim alınamadığını bildirdi. Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Aydın'da bulunan 70 kişilik mevcut misafirhane ihtiyaçlara cevap veremez durumda. Bunu daha öncede dile getirmiştik. Kapasite dolu olduğu için kaçak göçmenler teslim alınamıyor " denildi.