Dow Jones Haber Ajansı'nın haberine göre: Uridashi tahvilleri, Japon yatırımcıların deniz aşırı ülkelerdeki faiz oranlarından avantaj sağlamaları amacı ile yenin haricindeki para birimleri cinsinden ihraç ediliyor. Kriz sonrasında dünyada görülen düşük faiz oranlarına olan talep nedeniyle önceki kadar olmasada söz konusu faiz oranları, yen ile alım yapmış olsalardı karşılığında elde edecekleri faiz oranlarından çok daha cazip.Yine de Japonya Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranı %0.1, Avustralya Merkez Bankası’nın ise %3.5 olduğu düşünülürse Uridashi tahvilleri yatırımcı çekmeye devam ediyor.

Haziran ayında ihraç edilen tahvil miktarı Mayıs ayındaki 117 milyar yenden 159 milyar yene (2 milyar dolar) yükseldi ve Nomura’nın yaptığı bir araştırmaya göre küresel döviz perspektifinden bakıldığında tahvillerin çekim merkezi ilginç bir şekilde gelişmekte olan piyasalara kayıyor.

AVUSTRALYA DOLARI SÖZÜ GEÇEN PARA BİRİMİ

Banka, Uridashi tahvillerinin %38’ini oluşturan Avustralya dolarının halen sözü geçen para birimi olduğunu belirtti. 2011’de %7 olan payı %22’ye yükselen Türk lirasının ise göze çarpan bir başarı elde ettiği söylenebilir. Endonezya ve Hindistan rupilerinin tahvillerdeki oranı düşük kalırken, Brezilya reali de yüksek bir paya sahip.

DOKUZ MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Bu trendlerin devam etmesi halinde Japon ev hanımları kriz öncesi günlere kıyasla daha çok sayıda para birimine sağlanan desteğin kaynağı olacak. Japon ev hanımlarının sağlayacağı destek azımsanacak gibi değil. Yalnızca Avustralya doları cinsinden ihraç edilen Uridashi tahvilleri Haziran ayında 68 milyar yene ulaştı ki bu dokuz milyar dolar gibi ciddi bir rakama denk geliyor.

Ancak bu durumun değişme ihtimali de var. Uridashi tahvillerinin mevcut durumunun sağlıklı görünmesi, Japon perakende yatırımcılarının küresel ekonomi hakkında uzun bir süredir olmadığı kadar iyi hissettiklerine işaret etse de geçmişe bakıldığında görülüyor ki fikirlerini değiştirmeleri halinde deniz aşırı piyasalarda uzun süre takılmayacaklardır.