İngiliz gazetesi Financial Times (FT), 'Japon ev kadınları'nın Türk lirasına yatırım yapmaya tekrar başladığını belirterek, "Bayan Watanabe geri geldi. Yatırımcı Japon evkadını, Brezilya real'iyle yaşadığı aşkta hüsrana uğradı. Şimdiki aşkı Türk lirası" diye yazdı.

FT'nin blogunda yer alan analizde Japon ev kadınlarıyla özdeşleşen carry trade'in (Japon yeni gibi düşük faiz getiren bir para birimiyle borçlanmak suretiyle alınan krediyi, Türk lirası gibi yüksek faiz getiren kurlardan çıkartılmış tahvillere yatırmak) Türk lirasıyla tekrar canlandığı yazıldı. FT'nin blogunda Pan Kwan Yuk imzalı analizde şunlar yazıldı:

"Japonlardaki Türk lirası ve TL bağlantılı varlıklara yönelik yatırım iştahı bu yıl başından beri çok arttı. 2010'da 136 milyon olan bu yatırımlar bu yıl ilk 6 ayda 2 milyar doları buldu. Ancak bu buzdağının görünen yüzü.

'Karanlık yüze dikkat...'

İngiliz Barclays bankası Japonların lira bağlantılı yatırımlarının 8 milyar dolar olduğunu hesaplıyor. Barclays 1 yıllık Türk tahvillerinin yüzde 8 civarı faizi ve 2011 başından beri liranın yene karşı yüzde 20 değerlendiğini hesaba katarak yıllık Japon carry trade'inin 5 - 6 milyar doları bulacağını düşünüyor.

Ancak Bayan Watanabe ve arkadaşlarının aşkının karanlık bir yüzü de var. Brezilya real'ine olan ilgilerinin zirvesinde yatırımı 102.9 milyar dolara kadar çıkarmışlardı. Bu Japon ilgisiyle real temmuzda 12 yılın zirvesine çıktı ve Brezilya'nın rekabet gücünü sınırladı. Türkiye'nin aynı kaderle yüzyüze gelmemeyi dilemekten başka çaresi yok."