Açıklamalarıyla tartışma yaratan eski JİTEM'ci Abdülkadir Aygan İsveç'te gözaltına alındı. Mahkeme, Türkiye'nin iadesini talep ettiği Aygan'ın tutuklanmasına gerek görmeyerek şartlı salıverilmesi kararı aldı..

Türkiye'de PKK üyesi olarak yakalandıktan sonra pişmanlıkla ilgili yasalardan yararlanarak serbest kalan ve daha sonra yurtdışına çıkan Abdülkadir Aygan, Türkiye'nin isteği üzerine İsveç'te gözaltına alındı, daha sonra şartlı salıverildi. Adalet Bakanlığı, çeşitli suçlara karıştığı ve yazar Musa Anter'i öldürme teşebbüsünde bulunduğu, ayrıca çeşitli olaylarda tanık olarak dinlenmesi gerektiği gerekçesiyle Abdülkadir Aygan'ın iadesi için İsveç Adalet Bakanlığı'na 1 Ağustos 2008 tarihinde başvuruda bulundu. Abdülkadir Aygan ile İsveçli avukatı Gunnar Larsson, Türkiye'nin bu talebine karşı çıktı. Ancak İsveç polisi, geçen çarşamba günü zanlı Abdülkadir Aygan'ı oturduğu Malmö'ye bir saat uzaklıktaki Voexjö kentinde gözaltına alarak mahkemeye çıkardı.

İADESİ İSTENMİŞTİ
Avukatı Gunnar Larsson ile önceki gün hâkim karşısına çıkan Aygan, Türkiye'de can güvenliğinin tehlikeye gireceğini öne sürerek, ifadesini İsveç adli makamlarına vermek istediğini söyledi. Voexjö'daki mahkeme de Aygan'ın tutuklanmasına gerek görmeyerek, yurtdışına çıkış yasağı koyduktan sonra, imza vermesi zorunluluğu altında serbest kalmasına karar verdi. İsveçli avukat Gunnar Larsson, Türkiye'nin iade isteğiyle ilgili davanın bir üst mahkemede görülmeye devam edeceğini kaydederek, "Mahkeme, kararını bir aya kadar sonuçlandırabilir" dedi. Bu arada, Türkiye'nin Abdülkadir Aygan'i itirafçı olduktan sonra kullandığı "Turan Aziz" adıyla istediği bildirildi.

SABAH