İtalya'da, nükleer enerji, sular idaresinin özelleştirilmesi ile başbakan ve bakanlara geçici süreli dokunulmazlık verilip verilmemesi konusundaki halk oylamasında, oy verme işlemi sona ererken, referanduma katılım oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyonunun oylamaya katılma konusunda gönülsüz davrandığı referanduma, katılım oranının yüzde 54,5 ile yüzde 59,5 arasında olduğu tahmin ediliyor. Katılımın yüzde 50'nin bir fazlası olması, referandumu geçerli kılıyor.

İçişleri Bakanı Roberto Maroni de sandıklar henüz kapanmadan yaptığı açıklamada, katılım oranının yüzde 50'yi geçtiğini duyurmuştu.

Nükleer enerjiye sıcak bakan ve referanduma katılımı düşük tutarak, oylamayı geçersiz kılma hedefine yönelen Başbakan Berlusconi de sonuçları, "Nükleer enerjiye güle güle demeliyiz" şeklinde değerlendirdi.

Referandum öncesi yürütülen kampanya boyunca muhalefetteki merkez sol ve çevre örgütleri, seçmenleri oylamaya davet etmiş, nükleersiz hayatın devamı, sular idaresinin özelleştirilmemesi ve başbakan ile bakanlara geçici süreli dokunulmazlık verilmemesi için "Evet" oyu vermeye çağırmıştı.

Halk oylamasında, "evet" oylarının fazla çıkması durumunda, G-8 ülkeleri arasında nükleer enerjiye sahip olmayan tek ülke olan İtalya, nükleer meselesini uzun bir süreliğine rafa kaldırmış olacak.

Nükleer enerji başlığının ön plana çıktığı referandumda, kesin sonuçların akşam saatlerinde netleşmesi bekleniyor.

A.A.