Türkiye’nin en büyük ses teknolojileri şirketi Sestek, kuruluşunun 11’inci yılında da hızlı ve istikrarlı büyümesini sürdürerek, 2011 yılını yaklaşık 6 milyon TL’lik ciro ile kapadı. Sestek böylece, 2010 yılında elde ettiği yaklaşık 4.5 milyon TL’lik cironun üstüne çıkma başarısını gösterdi.

Sestek’in 2011 yılına ilişkin faaliyetlerini ve 2012 hedeflerini değerlendiren Sestek CEO’su Prof. Dr. M. Levent Arslan, teknoloji şirketlerinin sürdürülebilir kâr artışlarının değerlendirildiği Deloitte Fast 50 Türkiye ve Fast 500 EMEA programlarında dört yıldır üst üste yer alma başarısı gösterdiklerini vurguladı. Ses teknolojilerinin daha fazla tanınması ile birlikte kurumların bu teknolojilere olan ilgisinin arttığına değinen Arslan, işlem sürelerini kısaltarak maliyet avantajı sağlayan ve kısa sürede güvenli ve kolay biçimde gerçekleştirilen işlemler sayesinde müşteri memnuniyetinin yanı sıra verimliliklerini artırmak isteyen kurumların ses teknolojilerine başvurduğunu söyledi. Arslan, bu gelişmeler sonucunda 2011 yılında Sestek teknolojileri ile buluşan kurumsal ve bireysel kullanıcı sayısında artış olduğunu da sözlerine ekledi.

“Sesteki duyguyu analiz eden çözüme talep yoğun”
Hız kesmeden devam eden Ar-Ge çalışmaları sayesinde mevcut ürünlerini yeni modül ve özelliklerle zenginleştirmenin yanında yeni geliştirilen yazılımlarla da hizmet çeşitliliklerini artırdıklarını kaydeden M. Levent Arslan, kurumsal çözümler tarafındaki gelişmelerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “2011 yılında, çağrı merkezlerinde geçen telefon görüşmelerini kaydedip yazıya dönüştüren ve bu görüşmeler üzerinde duygusal ve istatistiksel analizler gerçekleştirerek kurumlara önemli ölçme ve değerlendirme olanağı tanıyan GVZ Speech Analytics’i, iki yeni modülle zenginleştirdik. ‘Topic Identification’ ve ‘First Call Resolution’ biçiminde adlandırılan bu yeni modüller sayesinde görüşmeler üzerinde daha detaylı analizler gerçekleştirmek mümkün. Son olarak Avea’nın Sesli İmza uygulamasında konumlandırdığımız ses biyometrisi yazılımımız GVZ Voice Verification ile ilgili olarak farklı sektörlerden birçok talep almaya devam ediyoruz. Sesli imza uygulamalarının temelinde kullanılan bu yazılım, müşterilerin PIN, şifre, kişisel bilgi verme gibi işlemler ile zaman kaybetmeden, seslerini kullanarak kimliklerini doğrulatmalarını ve güvenli işlemler gerçekleştirmelerini sağlıyor. Çeşitli alanlarda yaygın biçimde kullanılmakta olan bir diğer çözümümüz GVZ TTS ile ilgili 2011 yılında gerçekleştirilen önemli projelerden biri de Sesli ATM uygulaması oldu. Elektronik ortamdaki metinlerin seslendirilmesini sağlayan GVZ TTS’in konumlandırıldığı Halkbank Sesli ATM uygulaması sayesinde, başta görme engelli vatandaşlarımız olmak üzere, okuma güçlüğü yaşayan banka müşterilerinin hayatını kolaylaştıracak önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk.”

Bireysel çözümler tarafında da 2011’in Sestek açısından verimli bir yıl olduğuna değinen Arslan, akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte ses teknolojisi içeren mobil uygulamalar geliştirmeye özel önem verdiklerini söyleyerek, “App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen, iPhone kullanıcılarının telefon rehberlerinde kayıtlı kişilere sesli komutlarla ulaşmalarını sağlayan Sesli Arama adlı uygulamamızın gördüğü ilgi bizi yeni bir iPhone uygulaması olan Easy Dial’ı geliştirmeye yöneltti. 2012 yılında geliştirdiğimiz uygulama sayısı ve yer aldığımız mobil platform sayısı da artış gösterecek. Ses teknolojilerimizi de entegre edeceğimiz bu uygulamalarla büyük bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Sestek’in 2011 yılında attığı en önemli adımlardan birinin de yurtdışına açılma planını hayata geçirmek olduğunun altını çizen Arslan, “Ağustos ayında ses teknolojileri alanında dünyanın en prestijli etkinliği olan SpeechTEK’e katıldık ve önemli işbirliği fırsatları yakaladık. Yurtdışındaki çeşitli firmalarla ortaklığa yönelik görüşmelerimiz sürüyor; yakın zamanda Voice Verification ve Speech Analytics gibi kurumsal çözümlerimizle yurtdışı pazarlarda da yer alacağız” dedi.

“Daha çok kurum ses teknolojilerini kullanacak”
2012 yılına ilişkin sektörel öngörülerini de paylaşan Sestek CEO’su Prof. Dr. M. Levent Arslan, ses teknolojilerinin bankacılık, sigortacılık, online alışveriş ve hizmet sektörüne yönelik kurumların çağrı merkezlerinde yaygınlaşacağının tahmin edildiğini söyleyerek, “Ses teknolojileri, gerek verimlilik ve müşteri memnuniyeti gerekse güvenlik gibi önceliklerle kurumlar tarafından sıklıkla tercih edilecek. Bu bağlamda biz de Sestek olarak mevcut çözümlerimizde kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda güncellemeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca mobil platformlarda ses teknolojileri içeren uygulamaların yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Diğer bir deyişle, kurumlar tarafından bilinirlik açısından belirli bir noktaya gelen ses teknolojileri, 2012 itibariyle bireysel kullanıcıların hayatında da daha fazla yer kaplamaya başlayacak” diye konuştu.

Arslan, yurtdışına açılma planları kapsamında kurumsal ürünler ile ilgili çalışmalarının da süreceğini kaydederek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de oldukça güçlü bir pazar payına sahip bulunan GVZ TTS’in başarısını yurtdışında da yakalamayı hedefliyoruz. Şu anda Türkçe, İngilizce, Almanca ve Azerice dil seçenekleri bulunan GVZ TTS’in İspanyolca, Rusça ve Arapça gibi dil seçeneklerini de 2012 yılında geliştiriyor olacağız.”


Sestek hakkında:
2000 yılında kurulan Sestek, ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin en büyük ses teknolojileri şirketi olan Sestek, alanında dünya lideri olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm faaliyetlerini yoğun bir Ar-Ge çalışması etrafında şekillendirmekte, aynı zamanda Türkçe ses teknolojileri alanında dünyanın en gelişmiş ürünlerini kullanıcılarla buluşturmaktadır. Bütünüyle Türk mühendislerle yürüttüğü çalışmalarla ülke ekonomisine katkı sağlarken, sektörel vizyona boyut katmaktadır. Sestek, dünyanın ticari nitelikteki ilk ve tek konuşmacı dönüştürme yazılımıyla olduğu kadar, Seamless Agent ve Speech Analytics gibi rakipsiz ürünleriyle de farklılığını kanıtlamıştır. GVZ Ses Tanıma Teknolojileri şirketini 2007 yılında bünyesine katan Sestek’in bankacılıktan sağlığa çok farklı sektörlerde sunduğu çözümler, kurumsal ve bireysel geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Silikon Vadisi’nin Ar-Ge anlayışını Türkiye’de uygulayabilen ender şirketler arasında yer alan Sestek, üniversitedeki bilgi birikimini hızlı bir şekilde ürüne dönüştürmüş ve üniversite-sanayi işbirliği anlamında Türkiye’de örnek alınacak bir model konumuna ulaşmıştır.