PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla son görüşmesinde, 'Temel önceliğimiz silahların biran önce susmasıdır' açıklamaları nedeniyle sert dille eleştirdiği belirtilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir'in partisinden istifa ettiği ancak istifanın kabul edilmediği ileri sürüldü.

Abdullah Öcalan'ın 'ya istifa etmesini' ya da 'özeleştiri yapmasını' istediği ileri sürülen Osman Baydemir, bugün Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan İnanç Turizmi Zirvesi'ne katılmak için İstanbul'a gitti. Baydemir'in İstanbul'da bir dizi görüşmelerde bulunarak karar noktasına geldiği belirtildi. İddiaya göre Osman Baydemir, yakın çevresine istifa edeceğini söyledi ve ardından da BDP Genel Merkezi'ne hazırladığı istifa dilekçesini sundu. Ancak, parti yöneticilerinin henüz bu istifayı kabul etmediği ileri sürüldü.

Baydemir'in bu istifa girişiminden sonra İstanbul'da parti ve örgüt üzerinde etkisi olan bazı kişilerle de görüştüğü, onların da kendisine 'istifa' yerine 'öz eleştiri' yapmasını söylediği kaydedildi.

BAYDEMİR NE DEMİŞTİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Abdullah Öcalan'ı karşı karşıya getiren olay 1 Kasım günü Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey'in ziyaretiyle başladı. Baydemir, kendisini makamında ziyaret eden Bailey'e, 21'inci yüzyılda silahın rolünü tamamladığını, sorunların çözümünde silahın bir araç olma özelliğini yetirdiğini belirterek şöyle dedi:
"Bütün sorunların çözüm yöntemi sadece diyalog, müzakere ve istişare olmalıdır. Kürt sorunu özelinde şiddet ve silahın yani askeri operasyon ve silahlı eylemin Kürt sorununun çözümünü tam tersine zorlaştırıyor. Dolayısıyla bizim temel önceliğimiz, temel duruşumuz, silahların bir an önce susmasıdır. Silahların bir daha konuşmaması için diyalog ve istişarenin başlamasıdır. Hepimize düşen silahların nasıl çözüm yöntemi dışına çıkarabilmenin üzerinde yoğunlaşmamız ve onun üzerinde formüller üretmek olmalıdır. Hem hükümetin, hem devlet kurumlarının aynı zamanda uluslararası kurumların silahın yöntem dışına çıkarılması için cesaretlendirici, teşvik edici, motive edici çaba içerisinde olması lazım."

Osman Baydemir'in bu açıklamasının ardından Abdullah Öcalan'ın, geçen hafta avukatlarıyla yaptığı görüşmede sert eleştirilerde bulunduğu haberleri yer aldı.
Öcalan'ın eleştirilerinin ardından Baydemir, su çukurunda ölen 2 çocuğun ailelerini Kurban Bayramı'nın ilk günü ziyarete gittiğinde, gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Öcalan'ın eleştirilerine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Baydemir, "Çocukların ölümü hepimizi üzdü. Umarım bu son ölüm olur. Herkesin bayramını kutluyorum inşallah bundan sonraki bayramlarda inşallah hiçbir insanımız nedeni ne olursa olsun böylesi bir acı ile bayramı karşılamaz" dedi.

KIŞANAK: “BAYDEMİR GÖREVİNİN BAŞINDA”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kışanak, basında yer alan, Abdullah Öcalan'ın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkındaki ifadelerine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“SAYIN ÖCALAN DA HEPİMİZ GİBİ BİR İNSAN”

"Sayın Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanıdır görevinin başındadır. Bu partinin eş başkanı benim. Eğer bir istifa durumu olsa öncelikle benim haberim olur. Böyle bir şey olmadığına göre, medyanın senaryo yazıp bu senaryoyu gerçekmiş gibi bize sormasının bir manası yok diye düşünüyorum. Sayın Abdullah Öcalan da hepimiz gibi bir insan. Düşüncelerini açıklamakta sonuna kadar hürdür, özgürdür. Kendi düşüncelerini açıklamıştır. Bu konuda beni de başkasını da sizi de eleştirir. Kendi düşünceleridir. Bunu neden yeniden yeniden kamuoyunun gündemine taşıyorsunuz, bunu anlamıyorum. Bu partinin eşbaşkanı olarak buradayım, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da görevinin başındadır. Partimizin yaklaşımı, anlayışı ortadadır."