İlde dört mevsim tarımsal faaliyetlerin yapılabildiğine ve turizm sektörünün gelişmiş olduğuna işaret eden Alıcı, “Tarım ve turizm sektörleri, faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı dönemlerde artan işgücü talepleriyle mevsimlik olarak işsizliği azaltarak istihdamı artırmaktadır” dedi.
990 bin 200 kişi nüfuslu Aydın"da ise 12 bin 277 kişinin iş için kendilerine müracaat ettiğine değinen Alıcı, “İlimizdeki işsizler Türkiye genelindeki toplam işsizlerin binde 54"dür. Aydın"daki işsizlerin yüzde 65"i erkek, yüzde 35"i kadındır. Bu işsizlerin yüzde 47"si vasıflı, yüzde 53"ü vasıfsızdır. Toplam işsizler içerisinde vasıfsız kadınların oranı yüzde 20"dir. 18-29 yaş arası işsizlerin yüzde 62"sini erkekler, yüzde 38"ini kadınlar oluşturuyor. İlimizde işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması için vasıfsız 6 bin 741 işsiz ile vasıflı olup mesleğinde bir yıldan daha uzun sürede iş bulamayan vasıflı işsizleri; işgücü piyasasında özellikle sanayi ve hizmet sektöründe istihdam imkanı olan mesleklere aktif işgücü programları ile vasıflı hale getirmeliyiz. İstihdam edilebilirliği artırmalıyız” diye konuştu.
Aydın"daki tarımsal toprakların yarısından fazlasının kültür arazisi olduğunu ve bu topraklarda dört mevsim hasat yapılabildiğine değinen Alıcı, tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı dönemlerde artan vasıfsız işgücü taleplerinin mevsimlik olarak işsizliği azaltarak istihdamı artırmakta olduğunu kaydetti. Tarımda makineleşme, küresel ısınma ve Avrupa Birliğine uyum sürecinde tarım sektöründe çalışan işgünün yavaş yavaş bu sektörden kapmaya başladığını savunan Alıcı, şunları söyledi: “İlimiz sanayisi tarımsal ürünlere dayalı olarak gelişmiştir. Sanayi sektöründe istihdam edilen işgücünün büyük bir kısmı tarımsal sanayide çalışmaktadır. Aydın"da hizmet sektörünün turizm dışındaki alt sektörleri yeterince gelişmemiştir. Turizm sektörü ise Kuşadası ve Didim ilçelerinde yoğunlaşmıştır. Bu sektörde ilkbahar ve yaz mevsiminde artan işgücü talepleri tarım sektöründe olduğu gibi mevsimsel olarak istihdamı artırmaktadır. Sonbahar ve kış aylarında ise bu sektörde istihdam tekrar düşmektedir”
Aydın"da işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması için vasıfsız 6 bin 471 işsiz ile vasıflı olup da mesleğinde 1 yıldan daha uzun süre iş bulamayan vasıflı işsizlere yönelik eğitim faaliyetlerinin devam ettiği bilgisini veren Alıcı, özellikle sanayi ve hizmet sektöründe istihdamı artırabilmek için aktif işgücü programlarıyla bu kişileri vasıflı hale getirdiklerini sözlerine ekledi