Mortgage krizi nedeniyle tarihinin en sıkıntılı dönemini geçiren ABD ekonomisinde bugüne kadar görülmemiş önlemler alınmaya devam ediyor. Yönetimin, işini kaybettiği için mortgage borcunu ödeyemeyen işsizlerin borcunu üstlenmeye ve ertelemeye hazırlandığı belirtiliyor.
Yönetime yakın kaynakların bildirdiğine göre, işsiz kalan kesimin borçlarının şüpheli alacağa dönüşmesini engellemek amacıyla taksit erteleme veya bazı taksitleri atlama opsiyonları üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor. Ancak çalışmaya ilişkin haberi veren yetkilinin, uygulamada güçlük yaşanabileceğine işaret ettiği de vurgulandı.

HARCAMALAR DÜŞÜYOR

ABD ekonomisi, mortgage ödemeleri gerçekleşmediği için icraların arttığı, konut fiyatlarının düştüğü, kredi piyasasının sıkılaştığı bu nedenle yatırım ortamının bozulduğu, borçlanmaktan korkulan bir dönemden geçiyor. Borçları nedeniyle harcayamayan tüketicinin durumu, yüzde 70'i tüketime dayalı olan ABD ekonomisini iyiden iyiye zorluyor.

ŞUBAT'TA YAPILANDIRILMIŞTI

Son üç yıldan bu yana mortgage ödemelerindeki tahsilatların oranı düzenli olarak düşüyor. ABD Hazinesi Şubat ayında 5 milyon mortgage kullanıcısının borçlarını yeniden yapılandırmıştı.

Konut kredilerinde icra davaları artıyor

ABD'de konut kredilerinde teminat olarak alınan konutların fiyatları yaklaşık yüzde 35 düşmüş durumda. Bu nedenle teminatlar karşılığı el konulan konutlar, borçluların borçlarını kapatmaya yetmiyor.

Bu arada konutlarına borç nedeniyle el konulanların sayısı geçen yıla göre yüzde 55 artmış durumda.

Ayrıca, kredi taksidini 60 günün üzerinde geçirmiş olannların oranı da önceki çeyreğe göre yüzde 9 artmış durumda. Tüm mortgage kredilerinin yüzde 5'inde 60 veya daha üzeri gün gecikme bulunuyor.- yenişafak