Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u aşağılayarak Ankara ile "diplomatik kriz" yaratan İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu defa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını "kışkırttığı ve cesaretlendirdiği" iddialarını içeren Türkiye-İsrail ilişkileri konulu raporu ile gündeme geldi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "İsrail, Türk Başbakanını Yahudi Karşıtlığı ile Suçluyor" başlığıyla yayımladığı haberinde, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve birkaç gün önce kabinenin kilit bakanlarına sunulan raporda Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından aşağılanması olayına da değinildiğini kaydetti.

Buna karşın raporun daha çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a odaklandığını belirten gazete, Erdoğan'ın raporda "dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını kışkırttığı"nın savunulduğuna dikkat çekildi.

Gazete, İsrail Dışişleri Bakanlığının istihbarat analizlerini yapan Siyasi Araştırmalar Merkezince kaleme alınan raporun İsrail'in yurt dışındaki büyükelçiliklere ve konsolosluklarına da dağıtıldığını kaydetti.

-"TÜRK BÜYÜKELÇİSİNİN AŞAĞILANMASI TÜRKLERİ CİDDİ OLARAK GÜCENDİRDİ"-

Raporda, Türk Büyükelçisinin küçük düşürülmesinin, Türkleri ciddi olarak gücendirdiği ifade edilmekle birlikte, "Erdoğan dahil üst düzey Türk yetkililerinin krize son verme şekli, Türkiye'nin kırmızı çizgi bölgesine girdiğini ve İsrail hükümetinin sabrının sınırlarını zorladığını ve bunun, Türkiye'nin uluslararası meşruluğuna zarar vererek İsrail'i kaybetmesine yol açabileceğini kabul ettiğinin işareti olabilir" denildi. Haaretz şöyle devam etti:

"Ancak raporun çoğu, mevcut gerilimin ana kaynağı olarak gördüğü Erdoğan'a odaklanıyor. Raporda "Bizim tahminimize göre, partisi iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan Türk kamuoyunda İsrail ile ilgili olumsuz bir görüş şekillendirme sürecini yürütüyor' deniliyor ve bunu sürekli Filistinlilerin acılarından söz ederek, İsrail'i sürekli savaş suçlarıyla itham ederek ve "Yahudi karşıtı ifadeler ve kışkırtmalarla yaptığı ifade ediliyor."

Erdoğan'ın uluslararası forumlarda Yahudi karşıtlığının "insanlığa karşı suç" olduğunu vurgularsa da, aslında Türkiye'de dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını "kışkırttığını ve cesaretlendirdiği" iddiasına da yer verildiği raporda, Erdoğan ve çevresindekilerin bazıları için İsrail ile Yahudi arasında bir fark bulunmadığı savına da yer verildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan raporda, Erdoğan'ın "radikal İslamcı gazetelerine destek vererek" de Yahudi karşıtlığını teşvik ettiği, "Kurtlar Vadisi" ne gönderme yapılarak İsrail karşıtı tv programlarını "görmezlikten geldiği" iddia edilirken, Türkiye'deki medya özgürlüğünün son aylarda önemli ölçüde kısıtlandığı da savunuldu.

"Erdoğan için İsrail'i azarlamak İslamcı ve Ortadoğu devletleri nezdindeki konumunu güçlendirmenin bir yoludur" görüşünün de öne sürüldüğü raporda, "AKP liderliğindeki bugünkü Türkiye, İsrail'in 1990 yıllarının başlarında stratejik bir ilişkiyi kurduğu Türkiye'den farklıdır" ifadesi de kullanıldı.