İsrail, Türkiye ile girdiği sürtüşme ardından, ticari anlaşmalardan doğan yükümlülüğünü de yerine getirmiyor. Tel Aviv hükümeti, bakım için gönderilen İnsansız Hava Aracı olarak bilinen İHA’lara el koydu.
 
Rotahaber’in hükümete yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İsrail’den alınan ve terörle mücadelede kullanılan İHA’ların bazıları zaman içinde arızalandı. Türkiye, anlaşmalar gereği bakımını yapmak durumunda olan İsrail’e arızalı İHA’ları gönderdi.
 
Daha önce bakımı yapılıp Türkiye’ye gönderilen İHA’lar bu kez İsrail hükümetinin uluslar arası anlaşmalara aykırı uygulamasına takıldı. Mavi Marmara saldırı ardından iki ülke ilişkilerinin gerilmesi üzerine Tel Aviv hükümeti, bakım için İsrail’e gönderilen İHA’ları Türkiye’ye iade etmedi.
 
Türk hükümeti tarafından yapılan hatırlatmalara her defasında, “henüz bakım ve onarımı tamamlanmadı” denilerek İHA’ların Türkiye’ye iadesi gerçekleştirilmedi.
 
Ankara, bugüne kadar diplomatik yollarla yürütmeye çalıştığı iade girişimlerini, yakında anlaşmalar gereği uluslar arası platforma taşıması bekleniyor.
 
İHA’LAR NE ZAMAN ALINDI?
 
Türkiye, İsrail’den ilk olarak 2005 yılında 10 adet Heron tipi insansız hava aracı aldı. Bunun karşılığı olarak ilk parti alım için 185 milyon dolar ödendi.