Cem'in ailesinin düzenlediği anma töreni, Kur'an-ı Kerim'in okunması ve dua edilmesiyle başladı.Törende bir konuşma yapan İsmail Cem'in kızı İpek Cem Taha, bugün kendileri için özel bir gün olduğunu belirterek, kendilerini yalnız bırakmayan dost ve yakınlarına teşekkür etti. Taha, ''Sizlerden ricamız, Türkiye'nin aydınlık geleceği için onun değerleri ve katkılarını yaşatmamıza yardım edin'' dedi.

Törende daha sonra, katılanlara kolonya ve lokum ikram edildi. Ayrıca Cem'in kabrine ''Unutmadık, unutmayacağız'' yazısı konuldu.Törene, İsmail Cem'in eşi Elçin, oğlu Kerim ile yakınları ve eski bakanlardan Ercan Karakaş'ın da aralarında bulunduğu bazı dostları ve Dışişleri Bakanlığını temsilen Büyükelçi Yaman Başkut katıldı.Bu arada, tören sonrası gazetecilere açıklamada bulunan İpek Cem Taha, bu yıl içinde babasının adına bir vakıf kurma çalışmasına başlayacaklarını bildirdi.

Taha, babasının son röportajını içeren Can Dündar'ın ''Böyle Veda Etmeliyim'' adlı kitabının piyasa çıktığını ve bunun ölüm yıl dönümüne denk gelmesinin güzel bir tesadüf olduğunu söyledi.Ercan Karakaş da gazetecilere yaptığı açıklamada, İsmail Cem'i her yıl hem mezarı başında, hem de toplantılarda anacaklarını, onun düşüncelerinin gelecek kuşaklara ışık tutacağını ifade etti. Karakaş, ''Onu kaybettiğimiz için çok üzüntülüyüz, ama o düşünceleriyle yaşamaya devam edecektir'' diye konuştu.Ocak ayının hüzünlü bir ay olduğunu belirten Karakaş, Uğur Mumcu ve Hrant Dink gibi önemli değerlerin de Ocak ayında öldürüldüğünü hatırlattı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY MESAJ YAYINLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; İsmail Cem'in ölüm yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Günay mesajında şunları kaydetti:

''Yakın bir zamanda kaybettiğimiz Türk siyasetinin önemli isimlerinden İsmail Cem aydın kimliği, demokratik duruşu ve ilkeli yaşamıyla örnek olmayı sürdürecek ve her zaman saygıyla anılacaktır.

Türk siyasal yaşamına damgasını vuran İsmail Cem'i ölüm yıldönümü münasebetiyle bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyorum.''