Amsterdam seferini yaparken 25 Şubat"ta Schiphol Havaalanı yakınlarında düşen THY uçağındaki arızalı irtifa göstergesinin kazada önemli rol oynadığı açıklandı

Hollanda Güvenlik Kurulu tarafından dün düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başmüfettiş Pieter Van Vollenhoven, kazayla ilgili ön raporu açıkladı. Van Vollenhoven, Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının iniş anında otomotik pilota bağlı olduğunu, sol taraftaki irtifa göstergesindeki (altimetre) arızanın düşüşten önce uçağın hız kaybetmesine yol açtığını belirtti.
Van Vollenhoven, uçak 1950 feet"teyken, sol radyo irtifa göstergesinin aniden irtifayı -8 feet olarak gösterdiğini, bu yanlış irtifa değerinin otomatik pilot sistemine iletildiğini söyledi.

"Pilotlar geç tepki verdi"
Uçağın otomatik pilottayken indirilmesinin sıradışı bir durum olmadığını vurgulayan Hollandalı yetkili “pilotların sorunu fark ettiğini, ancak bu durumu çok önemsemediğini ve geç tepki verdiğini” ifade etti.
İrtifa göstergesindeki arıza yüzünden motorlara giden yakıtın azaldığı, uçağın hız kaybetmeye başlayarak 450 feet"e kadar alçaldığı, bu sırada uyarı sisteminin pilotları alarma geçirdiği belirtildi. Van Vollenhoven “Kara kutudan anlaşılan, pilotlar hemen motorlara tam gaz vermeye başladı, ancak durumu düzeltmek için çok geç olmuştu” dedi.
Van Vollenhoven, bulutlu ve hafif yağışlı hava yüzünden uçak inişe geçtiğinde pilotların pisti göremediğini de belirtirken, kaza esnasında yakıt sorunu bulunmadığı belirtildi.
Uçağın irtifa göstergesinde daha önce de iki kez arıza yaşandığını söyleyen Van Vollenhoven, Boeing şirketine müşterilerini bu konuda uyarması talimatının verildiğini kaydetti.

25 saatte iki arıza vermiş
Uçağın kara kutu kayıtlarında, Tekirdağ uçağının son 25 saatte 8 ayrı uçuş yaptığını ve bu uçuşlar sırasında aynı hatanın iki kez daha görüldüğünün belirlendiğini söyleyen van Vollenhoven, bu gibi durumlarda hata sinyali verildiği zaman, uçaklarda motorların hız kestiğini, uçak zaten olması gerekenden daha alçakta uçtuğu için, motorların da hız kesmesiyle hızın iyice düştüğünü anlattı.
Pieter van Vollenhoven, uçağın kaza anında kuyruk tarafından 175 kilometre hızla yer çarptığını, oysa iniş pistine 260 kilometre hızla yanaşması gerektiğini ifade etti.?Van Vollenhoven, uçağın düşüşüne daha önce inen bir uçağın yol açtığı kanat türbülansı ya da yakıt eksikliği gibi nedenlerin yol açmadığının kesin olarak saptandığını belirtti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pieter van Vollenhoven, daha önce benzer hata ortaya çıktığı için pilotların otomatik pilotla inmemesinin daha iyi olacağı yolundaki görüşünü dile getirdi. Van Vollenhoven, soru üzerine, kazadan sonra uçaktaki pilotlara geç müdahale edildiği iddiasının doğru olmadığını, ilk yardım ekiplerinin pilotların ölü olduğunu gördüklerini belirtti.

Bakan Yıldırım: Havacılıkta destan yazdık
Amsterdam"da yaşanan uçak kazası sırasında yurt gezisinde bulunan, THY mürettebatının cenazesinin olduğu gün de İran"a giden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün Şişli"nin Kurtuluş semtindeki Erzincan Boyalık Köyü Kalkınma Derneği"nde Erzincanlılarla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, Bakan Yıldırım, karayollarında 15 bin kilometre bölünmüş yol yaparak, Türkiye"nin tıkanmış damarlarını açtıklarını kaydetti. Karayollarında bunları yaparken, havacılıkta da büyük ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
“Havacılıkta Türkiye destanlar yazdı. Dünya yüzde 5 büyürken, biz yüzde 53.5 büyüdük. Şimdi bir kaza oldu. Gördük ki bu büyümeyi hazmedemeyenler için gün doğdu. Pilotlarımız, hayat kurtarmak için kendi hayatlarını feda ettiler, şehit oldular. Ama kim ne yaparsa yapsın, bu ülke Atatürk"ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor.”
Bakan Yıldırım"ın, kazada hayatını kaybeden pilotlardan bahsederken duygulandığı gözlendi.

Otomatik pilotu altimetre yanılttı
THY uçağının yaptığı kazada "arızalı irtifa göstergesinin rol oynadığı ve mürettebatın hatayı fark ettiği ancak yeterli müdahalede bulunmadığı" iddiasıyla ilgili Türkiye Hava Yolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Mete Dane bir basın açıklaması yaptı.
Yılmaz şunları söyledi: “Hollanda makamlarının raporlarına göre, ekip hava şartları olumsuz olduğu için otomatik pilota geçiyor. "Autoland" tabir ettiğimiz şekilde uçak alçalıyor. Altimetre eksi 8 feet"i gösterdiği için uçak kendini alçalmış olarak algılıyor ve iniş yapıyor. Bu bir sonuç raporu değildir” dedi.
Yılmaz, gerçek sonuçların soruşturmanın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağını kaydetti. Dane ise, hatalı sistemin verdiği bilgilerin uçağın inişini etkileyen sistemler tarafından algılandığını ve bu bilgilerin sonunda motor gücünün azaldığını belirterek, “Sürat düşmüş uçak yükseklik kaybına başlamıştır” dedi.

MİLLİYET