Tarihin karanlık sayfalarında unutulduğu zannedilen ırkçılığın, yeni bir görünümle özellikle bazı Avrupa ülkelerinde yeniden filizlendiğini belirterek, "Son yıllarda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve özellikle de İslamofobi söylemlerini ön plana çıkaran kişi, grup ve partilerin giderek artan bir popülariteye sahip ol.

"Akdeniz'i barış, demokrasi ve refah alanı haline dönüştürmek için halklarımızın temsilcileri olan bizlere önemli görevler düşmektedir" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu, yalnızca tarihe karşı bir sorumluluğumuz değil, aynı zamanda bizden sonra gelen kuşaklara karşı da bir yükümlülüğümüzdür. Bu bölgede oynanan oyunları hepimizin iyi fark etmesi lazım. Artık sömürgecilerin tuzağına tekrar tekrar düşmememiz lazım. Dünyanın en zengin coğrafyasında en fakir insanların yaşadığı bir bölge imajını süratle ortadan kaldırmamamız lazım. Bu mümkündür, bu elimizdedir."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, halkın demokratik taleplerine cevap vermeyen rejimlerin günümüz dünyasında ayakta durma şanslarının olmadığını da belirtti.

Toplantıda konuşan kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Türkiye'nin uluslararası dış yardımlarının 2010'da 967 milyon dolara, 2011'de ise 1,3 milyar dolara çıktığını ifade etti.

Akdeniz PA Başkan Yardımcısı Abdelvahid Radi de konuşmasında, Türkiye Parlamentosu'nun Akdeniz bölgesinde çok önemli bir rol üstlendiğini belirterek, "Bu toplantı Akdeniz'in iki yakasını birbirine yaklaştırması için önemli bir paydaştır" dedi.