72 Yaşındaki Jean-Claude Mas'ın, Kosta Rika tarafından "yaşam ve sağlık sorunları" gerekçe gösterilerek arandığı duyuruldu.

PIP şirketinin avukatı, Mas'nın Fransa'nın güneydoğusundaki Var bölgesinde bulunduğunu ve burada kalmaya kararlı olduğunu açıklamıştı.

Daha önce Fransa, Jean-Claude Mas'ın şirketi Poly Implant Prothese tarafından üretilmiş ve hatalı olduğu bildirilen göğüs silikonunu taşıyan 30 bin kadının, ameliyat olarak bunları çıkarmasını tavsiye etmişti.

Fransız yetkililer, söz konusu silikonların kanser tehlikesi taşımadığını ama tehlikeli şekilde yırtılabileceğini belirtmişti.

Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, Fransız kadınlarının önlem olarak göğüs silikonlarını aldırmalarını tavsiye etti; ancak bunun herhangi bir aciliyet taşımadığını açıkladı.

İngiltere ise PIP tarafından üretilen göğüs silikonlarının bir sağlık tehlikesi yarattığına ilişkin kanıt bulunmadığını bildirmiş; dolayısıyla çıkarılmasına gerek olmadığını kaydetmişti. İngiltere'de 40 bin kadının PIP üretimi göğüs silikonu taşıdığı tahmin ediliyor.

PIP göğüs silikonu taşıyan kadınların çoğu Güney Amerika ve Batı Avrupa'da yaşıyor.

Fransa, söz konusu ameliyatların mali giderini kamu fonlarından karşılayacak. Ama yeni bir silikon yerleştirilmesi masrafının, sadece meme kanseri yüzünden yapılmış estetik ameliyatlarda karşılanacağı bildirildi.

Göğüslerindeki silikonun çıkarılmasını istemeyen kadınlara, devlet, her 6 ayda bir ultrason tarama yapılması olanağı sunuyor.

PIP şirketi geçen yıl iflas etmiş, firmanın ürettiği göğüs silikonlarının kullanılması yasaklanmıştı.

AA