Hamas kurmaylarından Mahmud el Mabhuh suikastinin taşıdığı izler, İsrail gizli servisi Mossad'ı işaret ediyor. Suikast timinde sahte pasaport kullanılması İngiltere ile İsrail arasında diplomatik krize yol açabilir.

Geçen yıl Mossad"ın hedef listesinde bir numaraya çıkan El Mabhuh suikastı zanlılarının İngiltere, İrlanda ve Fransa pasaportu taşıyor olduğu iddiaları Çarşamba günü gündeme bomba gibi düşmüştü.

Suikastle ilgili soruşturma devam ediyor ancak istihbarat uzmanları yaptıkları değerlendirmelerde bunun Mossad'ın bir işi olduğu konusunda hem fikir.

İsrail"in Haaretz gazetesinde, suikastçıların ülkeye ayrı uçaklarla gelmiş olmaları, farklı otellerde kalmaları ve el Mabhuh"un odasına anahtarla girmeleri gibi detaylar göz önünde bulundurulduğunda operasyonun Mossad tarafından düzenlendiği fikrinin güçlendiği ifade edildi.

KİTAPLAR VE FİLMLER

Mossad ajanları 1997 yılında Hamas lideri Halid Meşal"e bir suikast girişiminde bulunmuş, başarısız olan operasyonun “Duet Berlin” isimli romana konu edildiği söylenmişti.

Romanın yazarı kitabında anlattıklarının tamamen kurgu olduğunu ifade etmişti. Ancak Haaretz, Dubai operasyonuyla ilgili ortaya çıkarılan noktaların “Duet Berlin”de anlatılanlarla gösterdiği benzerliğe dikkat çekti.

İngiliz gazetesi Times, Cumartesi günkü haberinde Mossad"ın Ortadoğu"nun genelinde gizli operasyonlar başlattığını bildirmişti. Gazeteye konuşan eski bir Mossad ajanı Dubai suikastının detaylarının eski bir operasyona benzediğini doğrularken, bilgisayar sistemlerindeki gelişmeyle sahte belge hazırlamanın, belgeleri çalmaktan daha zor olduğunu ifade etti.

Daily Telegraph gazetesi de Steven Spielberg'in gerçek bir hikayeden yola çıkarak çektiği Münih filminde Mossad'ın suikast timlerinden bahsedildiğini anımsattı. Filmde, Mossad tarafından oluşturulan bir tim, 1972 Münih Olimpiyat Oyunları sırasında İsrail ekibini hedef alan saldırının Filistinli sorumlularının peşine düşüyordu.

MISIR DESTEK VERDİ Mİ?

İngiliz Independent gazetesinde de eski Mossad ajanlarının operasyondaki “profesyonelliği” tebrik eden açıklamalar yaptıkları hatırlatıldı. Eski bir ajanın, “Bunun bir Mossad operasyonu olması mantıklı görünüyor” sözlerine yer verilen gazetede İsrail"in Hamas düşmanlığını paylaşan Mısır gibi ülkelerin de operasyona destek vermiş olabileceği dile getirildi.

Ancak bu görüşte olmayanlar da var. Geçmişte Mossad"ın tarihiyle ilgili bir çalışma yapan Yossi Melman, CIA ya da MI6"in de aynı taktikleri kullanabileceğini dile getirirken, bir başka eski ajan Rami Yigal, ekibin dikkatsiz tavırları dolayısıyla operasyonun sorumlusunun Mossad olamayacağını savundu. -hürriyet