Sezonunun ilk incirini Nazilli Ticaret Borsası'ndan satın alan Zafer Emin Kun'a ait firma, borsaya teslim edilen bin 688 kilo inciri işleyerek iç piyasaya sürdü.

Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü, incirlerin İstanbul'a gönderileceğini belirterek, "2012-2013 sezonunun bereketli ve bol kazançlı geçmesini dileyerek ilk tescilli satışımızı yaptık" dedi.

İzgü, incirin anavatanının Nazilli olduğunu, buradan, Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmaktadır. Buna bağlı olarak kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. İncir, her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle ülkemizin tüm sahil kuşağında yetiştirilmektedir. Ancak incirin yetiştirilmesi için en elverişli bölgeler Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır."

Aydın'ın 25 bin tonu bulan incir rekoltesi ile ülke üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştirdiğini dile getiren İzgü, yaklaşık 10 milyon incir ağacından 2 milyon tanesinin 92 bin hektar alanda üretimi yapılan Nazilli'de bulunduğunu söyledi.

İzgü, ilçelerde organik köylerin sayısının artmaya başladığını aktararak, Kavacık, Aksu, Işıklar, Samaili, Sinekçiler, Şimşelli ve Hasköy'de yetişen incirlerin en fazla tercih edilen incirlerin başında geldiğini kaydetti.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png