Abdullah Öcalan"ın İmralı"ya giden Aysel Tuğluk"la görüşmesinde üç mesaj verdiği öğrenildi... n PKK bir yıl süreyle eylemsizlik ilan edebilir. n Kalıcı ateşkes ve silahsızlanma zamana yayılacak. Hükümetin atacağı adımlar beklenecek. n Çözüm Türkiye"nin bütünlüğü içinde olacak.

Kürt sorunun çözümü için inisiyatif alan Demokratik Toplum Kongresi"nin Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan ile “çözüm önerilerini” konuşmak üzere dün 5 yıl aradan avukatı sıfatı ile İmralı"ya gitti. Görüşmede Öcalan"ın Tuğluk"a, PKK"nın en az bir yıl süreyle “eylemsizlik” ilan etmesi yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. Tuğluk"un İmralı"ya önümüzdeki haftalarda yeniden gideceği, PKK"nın “kalıcı ateşkes” ilan etmesi ve “silahları bırakmasının” ise bu zaman diliminde yürülecek görüşmeler ve hükümetin atacağı adımlar sonrasında belirleneceğini belirtildi.

DTK çözüm için devrede

Tuğluk"un İmralı"ya giderek Öcalan ile görüşmesi fikri, PKK"nın 13 Ağustos"ta açıkladığı 40 günlük “eylemsizlik” kararı sürecinde alınmıştı. Görüşmenin amacı Tuğluk tarafından, “Kamuoyunda oluşan PKK"nın sürekli eylemsizlik kararı ilan etmesinin koşullarının konuşulması ve kalıcı barışa giden yol haritasının ana hatlarının belirlenmesi” olarak ortaya kondu. DTK, PKK"nın son tarihi 20 Eylül olan eylemsizlik sürecine bir kaç gün kala devletin zirvesinden de randevu talep etti. Ancak bu talep, DTK"nın Öcalan"ın önerisi ile kurulan bir yapı olduğu gerekçesiyle kabul görmedi. PKK, 20 Eylül"de “ikinci bir açıklamaya” kadar eylemsizlik süresini uzattı. Tuğluk, PKK"nın “ikinci açıklama” olarak tarih gösterdiği günde “sürekli eylemsizlik” ilan etmesi çerçevesinde avukatı sıfatı ile İmralı"ya gitmek için harekete geçti.
Geçen Çarşamba gerçekleşmesi beklenen görüşme, hava muhalefeti nedeniyle önce Cuma"ya sonra da Pazartesi"ye (dün) ertelendi. Geçen hafta boyunca, devleti temsil eden sivil yetkililerin Öcalan ile görüştüğü haberi duyuldu. Devlet yetkililerinin Öcalan ile “kalıcı ateşkes” ve “silahsızlanmanın” şartlarını konuştukları ifade edildi.

Kiralık gemiyle gittiler

Tuğluk, dün saat 08.50"de Öcalan"ın diğer avukatlarından Doğan Erbaş ve Aydın Oruç ile birlikte Gemlik"e gitti. Tuğluk ve beraberindeki avukatlar, Gemlik Jandarma Bölük Komutanlığı"nda üst ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra “Tuzla Kosteri” ve “İmralı 9” motoru arızalı olduğu için Adalet Bakanlığı tarafından kiralanan gemi ile İmralı"ya hareket etti.

Tuğluk, en son 2005"te avukatı sıfatı ile İmralı"ya gitmişti. Tuğluk"a 2005"te CMK"nın 151. maddesi gereği bir yıl yasak gelmiş, 2007"de milletvekili seçilmesinden sonra da bir daha adaya gitmemişti.

“Barışa daha yakınız”

Avukatlar, sabah gittikleri İmralı"dan saat 20.15 "te Gemlik"e döndü. Tuğluk, İlçe Jandarma Komutanlığı çıkışında yaptığı açıklamada, bir saatlik önemli bir görüşme yaptıklarını söyledi: “Abdullah Öcalan, Kürt sorununun Türkiye"nin bütünlüğü içerisinde barışçıl ve demokratik çözümü konusundaki ısrarını, inancını ve çabasını ve pozisyonunu koruduğunu ifade etmiştir. Özellikle vurgulayarak ifade ettiği nokta, birlik konusundaki yaklaşımını taktiksel değil, stratejik bir yaklaşım olduğunu kamuoyunun bilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Yine kamuoyunun ilgi noktasını oluşturan eylemsizlik durumu ve bunun kalıcı barışa dönüşmesi konusunda kendisinin çabasının devam ettiğini, ancak bu konuda devletin ve hükümetin çözüm konusundaki iradesinin de önemli ve belirleyici olduğunu özellikle vurgulamıştır. Türkiye"nin, kritik bir süreçten geçtiğini ve bu sürecin heba edilmemesi gerektiğini bu çerçevede başta hükümet, devlet, CHP başta olmak üzere tüm siyasi partiler, sivil yapılar, demokratik çevreler, aydınların sorumlu ve ciddi bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğini belirtmiştir.”

Bir gazetecinin “Siz daha önce de gittiniz, geldiniz. İkisinin arasında bir fark söyleyebilir misiniz? Barışa daha yakın olduğunu söyleyebiliyor musunuz?” sorusu üzerine Tuğluk, “Barışa daha yakınız” dedi.

Eylemsizlik uzayabilir

VATAN"ın edindiği bilgiye göre, görüşmede Öcalan, devletin kendisi ile sürdürdüğü müzakereler konusunda bilgi verdi. Öcalan"ın 3 mesaj verdiği öğrenildi: n PKK"nın eylemsizlik kararını en az bir yıl uzatması gerekiyor. n Kalıcı ateşkes ve silahsızlanma zamana yayılacak. Hükümetin siyasi adımları beklenecek. n Çözüm Türkiye"nin bütünlüğü içinde olacak.

Görüşmede, kalıcı ateşkese giden süreçte Öcalan"ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesinin de bu döneme yapacağı katkı da konuşuldu.

Görüşme kayda alındı

Tuğluk"un önümüzdeki haftalarda da İmralı"daki görüşmelerini sürdüreceği öğrenildi. Öcalan"la yapılan bu görüşmenin ardından Kandil sürecinin başlayabileceği kaydedildi. Buna göre Ahmet Türk, Kandil"de örgüt üst yönetimi ile görüşecek. Türk"e Tuğluk"un da eşlik edebileceği ifade ediliyor.

Öcalan"ın Aysel Tuğluk ile görüşmesini Türkçe gerçekleştirildiği öğrenildi. Görüşmenin savcılığın yetkilendirdiği bir görevli tarafından her görüşmede olduğu gibi kayda alındığı belirtildi.

Devlet zirvesi ile görüşme formülü

Bu sürece paralel olarak DTK"nin eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"un devletin zirvesinden yeniden randevu talep etmeleri de gündemde. Bu durumda devletin zirvesi ve CHP liderinin “DTK"nın Öcalan"ın önerisi ile kurulan bir yapı olmasından” rahatsızlık duyduğu gerekçesi dikkate alınacak ve bu kez randevu “Diyarbakırlı STK"lar ve eski milletvekilleri Türk ve Tuğluk"dan oluşan heyet” başvurusu ile alınacak. BDP TBMM Grubu da TBMM"nin açıldığı 1 Ekim"de ilk toplantısını yapacak. BDB yönetimi bu hafta içerisinde Parti Meclisi"ni de toplantıya çağırdı.

GAZETE VE KİTAP GÖTÜRDÜLER

Geçen hafta kötü hava koşulları ve tekne bulunamaması nedeniyle İmralı"ya gidemeyen avukatlar, dün yanlarında Öcalan"a iletilmek üzere kitap, gazete ve dergi getirdi...

5 YIL SONRA YİNE AVUKATI

5 yıl aradan sonra İmralı"ya giden Aysel Tuğluk"un Abdullah Öcalan ile görüşmesine avukatlar Doğan Erbaş ve Aydın Oruç da eşlik etti. Avukatlar 20.15"te Gemlik"e döndü.