Devletin ihracat yapan firmalara sunduğu imkan ve verilen desteklerin ele alındığı toplantıda, birçok ihracatçı firmanın bu imkanlardan bilgisi olmadığı ve desteklerden faydalanmak için müracaata bulunmadığı belirtildi.
Aydın Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen ve çok sayıda ihracatı firma temsilcisinin katıldığı seminerin açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Devlet Yardımları, Ar-Ge ve Enformasyon Şube Müdürü Mustafa Şan, Aydın"da yaklaşık 500 adet ihracatçı firma bulunduğunu söyledi. Bu firmalardan sadece 20-30 kadarının devletin ihracatçı firmalara verdiği desteklerden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu ve sunulan imkanlardan yararlandıklarını belirten Şan, “Devlet ihracatçı firmalara başta yurt dışı fuar ve pazar araştırması gibi pek çok konuda destek veriyor. Ama firmalarımızın bundan haberi yok. Kimse bu konuda çalışma yapmıyor ve bizlerden gelip bilgi almıyor. Firmalarımız binlerce dolar harcama yapıp yurt dışı fuarlara katılıyor ve yurt dışında pazar araştırması yapıyor. Gelip müracaat etse hem harcamasının büyük bir bölümünü destek olarak geri alacak hem de istediği bilgilere daha kısa sürede ulaşacak. Bu değerlendirmeler yapılsa sadece Aydın"daki firmalar yılda 2-3 milyon dolar kazanç sağlayacak. İşte bu yüzden "Mikro Eğitim Projesini" başlattık. 10 kişilik gruplar halinde bir araya gelecek olan firmalarımıza bu eğitimler verilecek, kendilerine imkan ve destekler hakkında bilgilendirme yapılacak” dedi.
Yaklaşık 3 aydın proje kapsamındaki eğitim programlarına katıldığını açıklayan Devlet Yatırımları Mikro Eğitim Projesi Koordinatörü Nigar Semerci de, Türk insanının okumayı sevmemesi nedeniyle birçok şeyi öğrenemediğini iddia etti. İhracatçı firmaların ya kendilerine sunulan imkanlardan habersiz olduğunu ya da verilmeyeceği endişesi ile müracaatta bulunmadığını savunan Semerci, “Aslına her firmada bulunan basit evraklar ile bu müracaatlar yapılsa ihracatçı firmalarımız giderlerinin yüzde 50 ila 90"lık bir bölümünü destek olarak geri alacak. 1980"li yıllarda ihracat teşvikleri olarak başlayan bu desteklemeler 1995 yılında ihracat destekleri olarak verilmeye başlandı. 2000"li yıllara kadar 12 ayrı kalemde verilen bu destekler; bazı kalemlerin kullanılmaması sonucu 9 kaleme düşürüldü ve bu kalemlerde teşvikler sürdürüldü. Şunda yurt dışı fuar, yurt dışı pazar araştırma, çevre maliyeti, yurtiçi genel fuar, Ar-Ge, istihdam yardımı, yurt dışı ofis ve mağaza araştırması, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması ile eğitim ve danışmanlık kalemlerinde devletin ihracatçı firmalara sağladığı destekler devam ediyor” diye konuştu.