Eylül ayında önce Türkiye'nin 2012'de yüzde 2,2 büyüyeceğini açıklayan, sonra rakamı Türkiye temsilcisinin açıklamasıyla yüzde 2,5'e çeken IMF, Ocak G-20 temsilciler zirvesi için hazırladığı raporda ise büyüme oranını yüzde 0,4 olarak ilan etmişti. IMF'nin, 25-26 Şubat'ta Meksika'da düzenlenen maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri zirvesi için hazırladığı "G-20 Gözetim Notu"nda son gelişmeler doğrultusunda revize edilen büyüme tahminleri yer aldı. Buna göre Ocak 2012 verilerine göre Türkiye'nin reel GSYİH'sı bu yıl yüzde 2,3 artacak. 2013 yılında ise yüzde 3,2 büyüme bekleniyor. Son çeyrekler karşılaştırıldığında ise bu yıl yüzde 1,7, gelecek yıl ise yüzde 3,9 büyüme sağlanacağı tahmin ediliyor.

Son rapora göre dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3,3, gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyecek. IMF, ocak tahmininde de dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesini öngörmüştü. Gelişmiş ülkelerde bu yıl ortalama yüzde 1,2 büyüme tahmin ediliyor. Büyüme gelecek yıl yüzde 1,9'a yükselecek. Ocak tahmininde bu yılın tahmini yine yüzde 1,2 idi. Avrupa Birliği ise bu yıl yüzde 0,1 oranında küçülecek. Euro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 0,5 "küçülme" bekleniyor. Bu tahminler de ocak raporuna göre değiştirilmedi. Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 5,4 büyüyeceğini öngören IMF, bu tahminini ocak tahminine göre yüzde 0,1 oranında düşürdü.

sert yavaşlama tehdidi zayıfladı

IMF, küresel ekonomide sert bir yavaşlama ihtimalinin, Euro Bölgesi'nde borç kriziyle mücadele için son dönemde alınan politika tedbirleriyle azaldığını açıkladı, ancak büyümeye dair risklerin "tartışmasız aşağı yönlü" olmaya devam ettiği uyarısında bulundu. IMF, önceki gün açıkladığı raporda, Euro Bölgesi'nin borç krizini başarıyla çözmek için birden fazla alanda kararlı hareket etmesi gerektiğini belirtti. Raporda, "Bu politikaların, Avrupa'yı 'iyi bir denge'ye taşıyamaması ve reel, malî ve finansal sektörler arasında olumsuz geribildirim döngülerinin kırılmasını başaramaması riski devam ediyor." denildi. Euro Bölgesi yetkililerinin, ülkelerin yayılma etkisinden korunması için koruma duvarını 500 milyar dolar daha artırmaları gerektiği belirtildi. IMF, finansal istikrarın sağlanması için Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) likidite enjekte etmeyi sürdürmesi ve finansal istikrarı desteklemek için menkul kıymet alımlarına devam etmesi gerektiğini de vurguladı. ABD, İngiltere ve Japonya'da merkez bankalarının görünümünün kötüleşmesi halinde alışılmışın dışında tedbirler artırmaya hazır olmaları gerektiğini belirten IMF, gelişmekte olan ülkelerde ise risk algısının gerilemesine ve gelişmekte olan Asya ülkeleri, Latin Amerika ve Güney Afrika'ya sermaye girişlerinin 2012'de tekrar başlamasına rağmen, büyümenin beklenenden daha fazla yavaşladığına dikkat çekti.