Yasalar gereği 18 yaşından küçüklerin kan bağışında bulunamaması nedeniyle, Türkiye Kızılay Derneği Aydın Kan Bağışı Merkezi tarafından yürütülen kan bağışı kampanyasına Aydın Sosyal Bilimler Lisesi son sınıf öğrencilerinden 8"i kız ve 22"si de erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci katılırken; 8 öğretmende kampanyaya destek verdi. Sabah erken saatlerde okula olan kam merkezi görevlileri öğrenci ve öğretmenlerin tansiyonlarını ölçtükten ve formları doldurduktan sonra, kan bağışlarını kabul etti.
Aydın Sosyal Bilimler Lisesi"nin ban bağışı konusunda bir ilk imza attığına işaret eden Okul Müdürü Muzaffer Çeven, okullarında okuyan lise son sınıf öğrencilerinin bazılarının 18 yaş üstünde olması sebebiyle böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, “İlk olarak gerçekleştirdiğimiz kan bağışı kampanyası ile Sosyal Bilimler Lisesi sosyal sorumluluklarını yerine getiriyor. ÖSS'de yüzde 100'ü yakalayarak bir ilke imza atan Sosyal Bilimler Lisesi, kan bağışında da bir ilki yaşattı. 18 yaşını geçmiş az öğrenci bulunmasına rağmen Kızılay görevlilerinin ifadesiyle bir çok kampanyayı geride bırakarak 38 kişilik bir rakama ulaşmıştır” dedi.
Kan bağışında bulunmanın önemine işaret eden Çeven, “Hastanelerimizde yaşanan kan sıkıntısı, ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısının yeterli olması, bu nedenle toplanan ve saklanan kan miktarının ihtiyacı karşılaması gibi nedenlerle kan bağışı kampanyalarına daha çok destek olmamız gerekiyor. Bilindiği kan insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen hayati bir maddedir. 18-65 yaş arasındaki her sağlıklı bireyin 3 ayda bir kan vermesinde hiçbir sakınca yoktur, hatta faydası çoktur. Düzenli kan veren sağlıklı bir bireyin, kemik iliğinin yağlanması önlenir ve kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bünye daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer, kalp krizi ihtimali yüzde 90 azalır. Kan vermek; kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkı sağlar. Kan veren her insan har verdiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz gibi hastalıkların araştırılması yapıldığı için, bu taramalardan ücretsiz faydalanılmış olur” diye konuştu.
Bağışta bulunan öğrenciler de, zor durumda olan insanlara yardım etmenin hazzını yaşadıklarını ve bundan sonra düzenli olarak bağış yapacaklarını ifade ettiler. -iha