19 TEMMUZ"DA kapsamı genişleyen sigaranın yasağının ardından kahvehane ve restoran sahipleri çareyi masaları kaldırımlara taşımakta buldu. İşletmeler, kaldırımda işgal ettikleri metrekare başına belediyelere 50 kuruş ile 2.5 lira arasında günlük işgaliye ücreti veriyor. İşte esnafın görüşleri:

4 masa dışarı çıkardık

- Sultanahmet"teki Cafe Vento"nun sahibi Ruhi Zengin: “Sigara yasağı dolayısıyla cafeme kimse gelmez oldu. Turistler bile bu kadar ağır bir yasağa şaşırıyor ve sigara içilecek bölüm olmadığından sipariş vermeden çıkıyorlar. Kazancım yüzde 98 düştü. 4 masayı dışarı çıkardık. Toplam 15 metrekarelik alan kullanıyorum. Fatih Belediyesi"ne ayda 600 TL işgaliye parası ödüyorum.”

Kışın ne yapacağız

- Abdurrahman Mahmudoğlu (Sultanahmet"te Nehir Cafe ve Köşk Restoran"ın sahibi) “Fatih Belediyesi"ne ayda 1.750 TL işgaliye ücreti veriyorum. İnsanlar haklı olarak kaldırımı işgal etmemize sert tepki gösteriyorlar ama anlatamıyoruz ki işgaliye parası verdik, 60 çalışanımla birlikte ailemin de geçimini buradan sağlıyorum diye. Kış gelince ne yapacağım diye kara kara düşünüyorum.”

İşgaliye bedeli metrekare başına 50 kuruş-2.5 TL

İŞLETME sahipleri sigara yasağına karşı işgaliye bedeli ödeyerek kaldırıma masa koyuyor... Peki bu sistem nasıl işliyor: Fatih Belediyesi yetkilileri 2462 sayılı Belediyeler Gelir Kanunu"na göre işgaliye bedeli aldıklarını söylüyor. Kaldırımların metrekare başına günlük üst sınır olarak 2.5 TL, alt sınır olarak da 0.5 TL"ye kiralandığını ve tahsilatın her ay başında yapıldığını belirtiyorlar. İşgaliye miktarları ve kullanılacak alanın belediye meclisi kararlarıyla belirleniyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanıyor. Fatih Belediyesi işgaliye fiyatını metrekare başına 2.5 TL olarak belirlemiş. Şişli Belediyesi ise işgaliye bedelini 1.2 TL olarak belirlemiş durumda. Şişli Belediyesi"nde zabıta tarafından işletmelerin kontrolleri yapılıyor ve tahsilat da Mali Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Rusya"da askerlere sigara yerine karamel verilecek

Rus ordusunda görev yapan askerler, bundan böyle tayınlarında sigara yerine karamela alacak. Savunma Bakanı Yardımcısı Dimitri Bulgakov, “Yeni asker tayınında sigara olmayacak. Silahlı Kuvvetler için sigara alımına son vereceğiz ve yerine karamela alacağız” dedi. Bulgakov “Tabii ki bir asker sigara içmek istiyorsa, bunu yasaklayamayız, ama artık asker sigarasını kendisi büfeden alacak. Sigara içmek istiyorsan iç, istemiyorsan bonbon ye” dedi.