Türkiye 12 Eylül 1980 sabahına darbeyle uyandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Or. Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi, yönetime el koydu. İşte o sancılı sürecin bir komutanı daha öldü. Oramiral Tümer, 12 Eylül'le ilgili ifadeye çağrıldığı gün can verdi.
 
KOŞANER YOKTU...
 
Tümer'in ölümü üzerine Genelkurmay tarafından Hürriyet gazetesine bir ilan verildi. İlandaki 1944-1980 tarihleri ise mesajın rakamları gibiydi. 1944 yılı Tümer'in Deniz Harp'ten mezun olduğu yıldı. Bu tarih doğruydu.
 
İlandaki 1980 tarihi ise Tümer'in askerlikle ilişkisini kestiği yıla işaret ediyordu. Ancak bu tarih doğru değildi. Çünkü Tümer, üniformasını 1980'de değil, 6 Aralık 1983'te çıkardı. Tam da bu noktada akıllara şu soru geldi. "Genelkurmay Tümer'in 12 Eylül 1980 darbesinden sonraki yıllarını askerlikten saymadı mı?" Ve 12 Eylül'ün paşası çelişkililerle dolu bu ilanla toprağa verildi. Tümer'i 80'de emekli eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ise cenazeye katılmadı.
 
Komutanlar SAF TUTTU
 
1980 askeri darbesinin beyin takımında yer alan Oramiral Nejat Tümer'in cenaze töreni, emekli komutanları buluşturdu. Tümer için Üsküdar Selimiye Camii'nde düzenlenen cenaze törenine kamuoyunun yakından tanıdığı isimler katıldı. Törende, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, eski Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ ve Hüseyin Kıvrıkoğlu da hazır bulundu. Ayrıca Atilla Kıyat, Aytaç Yalman, Çevik Bir, Edip Başer'in de aralarında bulunduğu eski komutanlar Tümer'in cenazesi için saf tuttu.
 
Şahinkaya hastanede
 
ANKARA Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, darbenin hayatta kalan 2 tanığının ifadesini almak için harekete geçti. Bu kapsamda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ifadeye çağrıldı. Ancak Şahinkaya'nın bir süredir devam eden zatürre ve parkinson rahatsızlığı nedeniyle GATA'ya kaldırıldığı açıklandı. Şahinkaya'nın yakınları ise "Savcılıkla temasa geçtik. Tahsin Bey iyileştiğinde ifade vermeye gidecek" dedi.
 
Evren çelenk gönderdi
 
ORAMİRAL Nejat Tümer'in cenazesinde gözler 1980 askeri darbesinin Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren'i aradı. Ancak 92 yaşındaki Kenan Evren sağlık durumu nedeniyle cenaze törenine katılmadı. Kenan Evren, eski silah arkadaşını bir çelenkle uğurladı.
takvim