Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) dün sürpriz bir şekilde buluştu. Görüşmede, birlikten "kepenk kapatma" eyleminin vatandaşı mağdur ettiği ve tekrarlanmaması istendi. Ayrıca TEB"in eczanelerden aldığı 500 liralık sözleşme bedelinin sıfırlanması ya da aşağıya çekilmesi de gündemde.

SGK"nın Türk Eczacıları Birliği ile ilaç alım protokolünü feshetmesiyle başlayan krizde yeni bir gelişme yaşandı. SGK Başkanı Mehmet Emin Zararsız, Erdoğan Çolak"ın başkanlık ettiği TEB heyetiyle önceki akşam biraraya geldi. Görüşmede, birliğe 4 şart sunuldu. Bunlardan ilki "eylemsizlik" olarak belirlendi. TEB"in her aşamada kepenk kapatma eylemi yapmasını siyasi bulan SGK, muhatabına benzer eylemlerin yapılmamasını net bir şekilde iletti. SGK"nın şartları arasında, birliğin üye eczanelerden yaptığı kesintinin kaldırılması da bulunuyor. Kurum, Eczacılar Birliği"nden yaklaşık 24 bin serbest eczaneden eczane başına aldığı 500 liralık sözleşme bedelini kaldırmasını da istiyor.

SGK, TEB"e ayrıca İlaç Takip Sistemi"ne "muhalif" davranılmaması mesajını da iletti. Sistemin, sahte ve miyadı dolmuş ilacın satılmasını engelleyeceği, dolayısıyla sorunsuz işlemesi için eczacıların konuyu sahiplenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

"Hastalara ilaç verilemiyor"

İstanbul Eczacı Odası, dün akşam yaptığı açıklamada SGK"nın eczanelerdeki reçete provizyon sisteminin çalışmadığını, bu nedenle Türkiye genelinde sigortalılara ilaç verilemediğini açıkladı. Açıklamada konuyla ilgili SGK"dan hiçbir açıklama gelmediği de vurgulandı.

Eczacılar Köşk"e çıkıyor

TEB ile SGK arasında 16 Ocak"ta sona erecek sözleşme öncesi uzlaşma trafiğine bugün Çankaya Köşkü de eklenecek. TEB ve eczacılar, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"e taleplerini iletecek. / vatan