Aydın, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni kuruluşunun 48. yılı dolayısıyla ziyaret etti. Burada gazetecilerin tutuklu milletvekilleriyle ilgili sorularını yanıtlayan Aydın, ''Bu sorun, AK Parti'nin gündeme getirdiği bir sorun değil. Bunun sorun halini alması AK Parti'nin eseri değil'' dedi.

Söz konusu milletvekillerinin, tutuklu durumda iken aday gösterildiklerine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

''O zaman sorun olmaya başladı. Sorun bu arkadaşların seçilmesi oldu. Bizlerin de gönlü razı olmaz işin doğrusu. Yalnız bu çok özenli bir şekilde ele alınması gereken bir konu. Zira bunun yan etkileri var mı, yok mu, ne derece olabilir, bununla ileride başka sıkıntılar doğabilir mi, geniş bir şekilde ele alınması lazım.

Biz diğer siyasi partiler tarafından uzlaşıldığı var sayılan öneri metnini görmedik açıkçası. Ben görmedim. Bununla ilgili öneri metni gelirse, uzlaşılmışsa, bunu partimizin yetkili kurullarında değerlendireceğiz. Değerlendirirken de geniş bir şekilde istişare etmemiz gerekiyor. 'Yarın bir gün başka sıkıntılı şeyler doğuracak mı, mahsurlu tarafları olacak mı' diye bakmamız gerekiyor. Başka birilerinin de bağımsız veya başka bir siyasi parti grubu adı altında Meclis'e girmesi halinde başka sıkıntılar olacak mı, bunlara bakmamız lazım. Değerlendirmeler bittikten sonra kamuoyuyla bunu paylaşırız.''

''Değerlendirme sürecinin takvimini açıklayabilir misiniz?'' sorusu üzerine Aydın, bunun hemen bugünden ele alıp yarın sonuçlandırılmasının çok kolay görünmediğini söyledi. Aydın, ''Uzun vadede bunu konuşacağız. Yetkili kurullarımız bu konuda belki istişareleri kısa sürede de bitirebilir ama henüz şu anda görüşmüş değiliz bu konuyu. Kendi iç gündemimizde, grubumuzda ya da partinin yetkili organlarında görüşmüş değiliz. Bir öneri geldiği zaman uzun ince oturup, konuşup, görüşeceğiz'' diye konuştu.

Bir başka gazetecinin, ''(Bu bir demokrasi sorunu) deyip siz de bir öneri getirecek misiniz?'' sorusuna Aydın, ''Muhalefet partileri bu konuda zaten Sayın Meclis Başkanımızın başkanlığında bir araya geldi. Uzlaşıldığı var sayılan önerilerden bahsedildi ama ne derece uzlaşıldı, önerinin içeriği nedir, bilemiyoruz. Bu öneriyi görmeden biz bir şey söyleme durumunda değiliz'' yanıtını verdi.

TAKDİR MAHKEMELERİN

Aydın, ''Bu konu bu kadar uzun süre gündemi oluşturdu. Şimdiye kadar neden AK Parti bununla ilgili bir çalışma yapmadı?'' sorusu üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakın, şunu ifade ediyorum tekraren; bu sorun, AK Parti'nin ortaya koyduğu bir sorun değil. Yani muhalefet partileri bu arkadaşları aday etmek suretiyle, bir kısmı da bağımsız olarak seçilmek suretiyle aday oldular ama bunlar aday edilirken zaten tutukluydular. Dolayısıyla, milletvekili olduktan sonra tutuklanan kimse yok. Demokrasinin kuralları içerisinde, hukuk devleti çatısı altında bir çözüm geliştirilir mi geliştirilemez mi? Bugün itibariyle Meclis Başkanımızın da bir gayreti var. Söz konusu milletvekilleriyle ilgili şahsi düzenleme yapamazsınız. Yarını da düşünmek zorundasınız, daha sonraki seçimleri de düşünmek zorundasınız.''

''Daha önce tutuklu bir milletvekilinin salıverildiğini biliyoruz. Şu anda da Meclis'te. Bu bir çelişki değil mi?'' sorusunu Aydın, ''Şu anda mevcut tutuklu milletvekillerini de yargı tahliye edebilir. Yargının kararıdır. Şu anda tutuklu olarak yargılanıyor. Dolayısıyla, Anayasa'nın 138. maddesi de çok açıktır. O süreç içerisinde karar verecek olan mahkemelerdir ve mahkemeler tutuklu olarak yargılamaya devam edebilir ya da salıverebilirler. Takdir mahkemenindir'' şeklinde yanıtladı.