Atina"nın kuzeydoğusunda beş gün süren ve ancak dün kontrol altına alınabilen yangının ilk bilançosu, kül olmuş 235 bin dönüm ormanlık arazi, 2 milyon ağaç, 200"e yakın ev ve çok sayıda otomobil.

ATİNA"da çıkan yangının ertesi gününde uzmanlar tehlike çanlarını çalarak Atina"da bir “çevre soykırımı” yaşandığını söyledi. “Çöl ikliminin avlusuna girdik” diyen çevre uzmanları, Atina"da iklimin önümüzdeki yıldan itibaren “delireceğini” havanın artık öğle saatlerinde daha sıcak, gece ise daha soğuk olacağını belirtti. Ayrıca şiddetli yağmurların su baskınına yol açması ihtimalinin de yükseldiğini vurguladı.

Muhalefet ve medya, hükümetin Mora yarımadasında 2007"de yaşanan büyük orman yangınından ders almadığı ve bir kez daha hazırlıksız yakalandığında birleşti. Yetkili “koordinasyon merkezi” rolünü aralıksız canlı yayın yapan televizyonlar bir kez daha üstlendi. Ayrıca son 10 yıl içinde silah satın alımına yaklaşık 97 milyar euro harcayan Yunanistan"ın yangınlara mücadele için tahsis ettiği paranın sadece 300 milyon euro olduğu ortaya çıktı.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani ile telefon görüşmelerinden sonra yangın söndürme çalışmalarına yardım amacıyla Türkiye"den Atina"ya gönderilen CL 215 tipi amfibik uçak bugün sabah saatlerinde üssüne geri dönecek. Türk uçağı dün yangının ilk başladığı nokta olan Grammatikon bölgesi üstünde uçtu ve yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Karamanlis"ten teşekkür telefonu

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar"da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eroğlu, Yunanistan"daki orman yangınlarına Türkiye"den gönderilen yardım konusuyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis bizzat arayarak teşekkür etti. Orman yangınlarına müdahale konusunda dünyada en başarılı ülkeyiz. Dünyada alana göre en az yangın bizde. ”

Eroğlu, İstanbul"da yapılması planlanan 3"üncü köprüyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Ciddi bir sorun olmadan, hatta bu yatırımı fırsata dönüştürmek olacaktır. Diğer köprüler yapılırken de karşı çıkanlar oldu. Ama köprüler trafiği rahatlattı.” / Hürriyet