Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi İngiliz Liberal Andrew Duff, Başbakan Erdoğan'a 'ikinci Atatürk' benzetmesinde bulundu. Avrupa Parlamentosunda Türkiye Dostları Grubu ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği, ''Türkiye ve AB arasında Kalıpları Yıkmak ve Köprü Kurmak'' konulu panelin açılış konuşmasını yapan Duff, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin tıkandığını savunarak ilişkileri yeni bir temele oturma arayışına başlanmasını istedi.

Başbakan Erdoğan'ı ''ikinci Atatürk'' olarak gördüğünü dile getiren Duff, ''Atatürk gibi Erdoğan'ın da kendine güveni ve cesareti var. Erdoğan her ne kadar Kemalist olmasa da Türk devletini ateşli savunuyor. Önceliklerinde Kıbrıs, AB üyeliğinden daha ileri sırada'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin AB üyeliği yerine Kıbrıs'a ağırlık vererek ''tarihi hata'' yaptığını savunan Duff, ''Kimse Erdoğan'ın nereye gittiğini kesin olarak bilmiyor'' iddiasında bulundu. Duff, Türkiye'nin bir taraftan zenginleşip demokratikleşirken diğer taraftan AB kararlılığı konusunda şüpheler uyandırdığını ileri sürdü.