Sabah-atv"nin Çalık Grubu"na satışına yönelik olarak Başbakan Erdoğan hakkında verilen gensoru dün reddedilirken görüşmelere CHP Lideri Deniz Baykal"ın iddiası damgasını vurdu. Baykal “Sayın Başbakan ihale öncesi 14 Kasım 2007"de bu işe talip iddialı bir işadamı ile görüştü mü görüşmedi mi. Bu görüşmede işadamına ihaleye ilgi duymaktan vazgeç telkininde bulundu mu bulunmadı mı” diye sordu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a, “Sabah-atv satışının önyeterlilik süresinin bitiminden önce, 14 Kasım 2007"de bu işe talip, büyük harcama yapmış iddialı işadamıyla başbaşa görüştünüz mü?” diye sordu.



Baykal, TBMM Genel Kurulu"nda, CHP"nin, ATV-Sabah"ın Çalık Grubu"na satışı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili görüşmelerde, partisi adına söz aldı ve gündeme damgasını vuran iddiayı ortaya attı. TMSF"nin, belirlediği takvim çerçevesinde satışın gerçekleştiğini anımsatan Baykal, TMSF"ye yönelik olarak dünya ve Türkiye çapında, bu alanda iddialı, kapkaç olmayan pek çok firmanın, yakından ilgi gösterdiğini belirtti.



Baykal, dünya çapındaki basın kuruluşlarının Sabah-atv"ye sahip çıkmak istediğini, Türkiye"de güvenilir, saygın pek çok işadamının ilgi gösterdiğini, hazırlık ve harcama yaptığını anlattı.

CHP Genel Başkanı Baykal, 5"ten fazlası yabancı olmak üzere, 10 kadar ciddi firmanın, bu konuyla ilgili harcama yaptığını ifade etti. Önyeterlilik alma süresinin, yoğun talep olduğu gerekçesiyle uzatılmasından sonra, önyeterlilik almak için başvuran firma sayısının 3"e indiğini anımsatan Baykal, bu 3 firmanın 2"sinin de daha sonra vazgeçtiğini kaydetti.

Başbakan devreye girdi

Sürecin, açıklanması gerektiğini dile getiren Baykal, Erdoğan"ın, konuya ilgi gösteren önemli kişiler, işadamları, yabancı yatırımcılarla birebir temas kurduğunu ileri sürdü. Başbakan Erdoğan"a, “Konuştuğunuz işadamlarına, "Bu işten vazgeçin" dediniz mi? Herhangi bir işadamına, Sabah-atv alımı konusunda, ilgi duymaktan vazgeçme telkini yaptınız mı yapmadınız mı?” sorusunu yönelten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir devlet ihalesinde, bir Başbakan"ın, ihaleye ilgi gösteren işadamlarıyla birebir görüşmeler yapması, bazılarına, "Sen katılma"demesi, sadece siyasi, ahlaki değil, hukuki olarak da önem taşır. Önyeterlilik başvurusu 19 Kasım"da sona erdi. Sayın Başbakan, 14 Kasım 2007"de saat 22.55"de Prag"a hareket etmeden önce, Esenboğa Havaalanı VIP Salonu"nda, bu işe talip bir işadamıyla baş başa görüştünüz mü görüşmediniz mi? Bu konuda talip olduğu bilinen, bunun için büyük harcama yapmış, geniş imkanları olan, iddialı işadamıyla görüşme yaptınız mı yapmadınız mı? Bunun cevabını Başbakan"dan duymak isterdim. Bu kadar somut soruya, Başbakan"ın doğru cevap vereceğini umut ediyorum. Müdahaleler sonucu, ilgilenen firmalar ilgisini kaybetti.”

Para hazır dediler ama...

Baykal, Erdoğan"ın damadının yöneticisi olduğu Çalık Grubu"nun 1.1 milyar dolarla Sabah-atv"yi satın almasından sonra, “Para hazır” denildiğini ancak kredi ihtiyacının doğduğunu ifade etti.
Halkbank ve Vakıfbank"tan, Çalık Grubu"na verilen kredinin koşullarıyla ilgili eleştirilerde de bulunan Deniz Baykal, Koç, Sabancı, Eczacıbaşı dahil, Türkiye"de daha önce bu koşullarla 750 milyon dolar kredi almış kuruluş olmadığını söyledi.

CHP lideri Deniz Baykal “Kimin parasını kime veriyorsunuz? Devletin parasını, bir avuç insana veriyorsunuz. Yapılan iş nedir? Devletin malı satılıyor. Neyle satılıyor? Devletin parasıyla satılıyor. Kime satılıyor? Damada satılıyor. Türkiye, bunu kabul etmez. Bu, demokrasiye sığmaz. Bu, hukuka sığmaz. Bu, ahlaka sığmaz. Bu, ceza yasalarına sığmaz” diye konuştu.

Vatan