TBMM Genel Kurulu'nda gece, AK Parti'nin kamuoyunda 4+4+4 eğitim sistemi olarak bilinen 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerinde görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Teklifin geneli üzerinde bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, kanun teklifi ile eğitimde üç yapıda esaslı değişiklik öngörüldüğünü söyledi. Bunlardan ilkinin eğitim süresinin zorunlu olarak 12 yıla çıkartılması olduğunu belirten Dinçer, hemen herkesin eğitimin 12 yıllık zorunlu eğitim konusunda ittifak içinde olduğunu söyledi. Öngörülen sürenin kesintili hale getirilmesi konusunda tartışmalar olduğunu belirten Dinçer, eğitimin kademeli hale getirildiğini belirterek, bununla ilgili de dünyadaki

gelişmelere bakıldığında çok makul ve rasyonel gerekçeler bulunduğunu söyledi. Pek çok ülkede zorunlu eğitim 9-14 yıl olarak düzenlenirken, hiçbirinde eğitimin kesintisiz olmadığını belirten Dinçer, "Ülkemizde birinci sınıftan 12. yıla kadar bir çocuğu aynı okulda, aynı programda okutma dayatmasını hiçbir vicdan kabul etmeyecektir" dedi.

Kademelendirmede 4+4+4'ü tercih ettiklerini belirten Dinçer, önemli olanın bu tercihi yaptıktan sonra hangi yaş grubuna hangi müfredatın uygulanacağı olduğunu söyledi. Dinçer, her yaş grubuna uygun müfredatı uygulayarak çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi ve yetişmesine zemin hazırlayacak bir yapı kurduklarını söyledi.

"OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDEN TAVİZ YOK, HEDEF YÜZDE 100"

Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Dinçer, "Türkiye'de 36 bin köy, 44 bin mezra vardır. Bu mezralar 2-10 haneden oluşan köycüklerdir. Bu eğitimi zorunlu hale getirdiğinizde bazen bir çocuk için tedbir almak zorunda kalacaksınız. 36-60 aylık çocukları taşımak zorunda kalabileceksiniz. Biz okul öncesi eğitimde taviz vermeyeceğiz ve 36-60 ay arası çocukların okul öncesi eğitimini yüzde 1007e çıkarmak için her türlü tedbiri alacağız, kimseni tereddüdü olmasın" dedi.

Teklifle getirilen düzenlemelerin diğer eğitim öğelerini de etkileyeceğini belirten Dinçer, bu konuda tedbirleri aldıklarını söyledi. Dinçer, "Bu kanundan sonra okullarımızı sadece ilkokul, ortaokul ve lise olarak ve yaş gruplarına göre tasnif edeceğiz. Bazen ilkokulla, bazen ortaokulla birlikte lise açabileceğiz. Ama okulların giriş çıkışları ve fiziki yapılarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sadece ortaokul için dersliğe ihtiyacımız olacak" dedi.

"İHALELER ŞEFFAF OLACAK"

Görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını da cevaplandıran Bakan Dinçer, FATİH projesinin Kamu İhale Kanunu dışında tutulması ile ilgili eleştirilere yanıt verdi. Dinçer, "İhaleler şeffaf yapılacak, herkes de bunu görecek" dedi.

Yeni kademelendirme ile binlerce öğretmenin açığa çıkacağına yönelik açıklamalarla ilgili olarak da Dinçer, "Açığa çıkacak öğretmen olmayacak" dedi.

Dinçer, imam hatiplerin orta kısımlarının açılacağına yönelik tepkilere de şu sözlerle yanıt verdi:

"Eğitim sistemi demokratikleştikçe ve esnekleştikçe bu ülkede yaşayan herkes hangi tür eğitim ihtiyacı duyarsa duysun, herkes bu esneklikten azami derecede yararlanacak. Eğitim sistemimiz esnek hale gelecek ve bu açıdan bakıldığında imam hatip okulları da bundan azami derecede yararlanacak,"

MHP Grup Başkanvekili'nin 'Ruhban okulunu da açacak mısınız?' sorusuna ise Dinçer, "Ruhban okuluyla ilgili düzenleme, bizim eğitim sistemimizle ilgili değil, yeri geldiğinde sorarsınız" karşılığını verdi.

Bakan Dinçer, ortaokuldan liseye geçiş oranını şu anda yüzde 85 olduğunu ve hedeflerinin yüzde 100 olduğunu söyledi.

"CHP OLARAK SAYIN ÇİÇEK'İ ARTIK TANIMIYORUZ"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise, Milli Eğitim Komisyonu görüşmelerinin yok hükmünde olduğunu herkesin bildiğini savunarak, "Çankaya'da oturan zat AKP'nin adamı olmasa zaten bunu elinin tersiyle iter. Ama cumhurbaşkanı olacak, milletin cumhurbaşkanı olacak. Anayasa Mahkemesi gerçekten Anayasa Mahkemesi olsa, sizin mahkemeniz olmasa bu oradan da dönecektir" dedi.

İnce, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de 'evrak memuru' olduğunu savunarak, "CHP olarak Sayın Cemil Çiçek'i tanımıyoruz artık bunu böyle bilin" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın, "Hangi vatandaşımız 1. sınıfa giden çocuğuyla 8. sınıfa giden başka çocukların aynı mekanları kullanmasını ister?" sözü üzerine yerinden söz alan İnce, "Bu teklif yasalaşırsa 5 yaşındaki çocuk ile 13 yaşındaki çocuk aynı binada olacak. Bu kanun teklifinde imzası var ama sanırım bu teklifi okumamış" diye konuştu.

Teklifin ilk bölümü üzerinde görüşmelere başlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Sadık Yakut görüşmelerin 28 Mart Çarşamba saat 14.00'te devam edileceğini belirterek birleşimi kapattı.