"Kalbinize İyi Bakın" konferansında konuşan Prof. Murat Tuzcu, “Türkiye"de kalp hastalıklarından ölümlerin en önemli nedeni sigara ve hipertansiyon” dedi. Prof. Tuzcu, Türklerin iyi kolesterolünün (HDL) düşük olma nedeninin de sigara içme oranlarının yüksek olması olduğunu söyledi

ABD"nin önde gelen kalp merkezlerinden Cleveland Clinic ve Milliyet gazetesi işbirliğiyle düzenlenen “Kalbinize iyi bakın” konferansının üçüncüsü, Doğan Medya Center konferans salonunda yapıldı.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Murat Tuzcu ve Dr. Conrad Simpfendorfer, liposuction"la alınan karın yağlarının koroner kalp hastalıklarından korunmada bir etkisi olmadığını ifade etti.
Toplumu kalp sağlığı konusunda bilgilendirmek ve Türk doktorlarıyla bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında düzenlenen toplantıların ilki, Denizli"deki Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi"nde doktorlara yönelik olarak gerçekleştirildi. Cleveland"lı uzmanların meslektaşlarıyla yaptığı bilgi alışverişinin ardından bir de halk konferansı verildi. Aynı program, Konya"da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi"nde de tekrarlandı.

Her yıl 400 bin kişi ölüyor
Doğan Medya Center"de düzenlenen konferansa, Cleveland Clinic Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Conrad C. Simpfendorfer, Kalp Damar Hastalıkları Departmanı Başkan Yardımcısı Dr. Murat Tuzcu, Girişimsel Kardiyoloji Bölüm Başkanı Dr. Stephen G. Ellis, Kalp Damar Görüntüleme Bölümü"nden Dr. Luis Leonardo Rodriguez, Milliyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet gazetesi yazarları ve çok sayıda çalışan katıldı.
Konuşmasında kalbin çalışma prensibi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Murat Tuzcu, ABD"de her yıl 400 bin kişinin ani kalp ölümüyle kaybedildiğini söyledi.
Damar tıkanıklıklarının oluşmasında ve ilerlemesinde en önemli nedenlerden biri olarak kötü kolesterolü (LDL) gösteren Prof. Tuzcu, 20 yaşından itibaren her beş yılda bir LDL"nin ölçülerek önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Kalp damarlarını koruyucu etkisi olan iyi kolesterolün (HDL) Türk toplumunda yüzde 20 daha düşük olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tuzcu, bunda da Türkiye"deki sigara içme oranlarının yüksek olmasının büyük rol oynadığına dikkat çekti. Tuzcu, HDL"nin egzersizle ve sigarayı bırakmayla yükseltilebileceğini kaydetti.
Konuşmasında sigara ve hipertansiyonun kalp sağlığındaki önemine değinen Tuzcu, “Türkiye"de kalp hastalıklarından ölümlerin en önemli nedeni sigara ve hipertansiyondur. Yaşınız 80 de olsa, tansiyon değerleriniz 135 - 80 mm/Hg"den yüksek olmamalı. Tansiyonun bu değerlerin üzerine çıkması, kalp damar hastalıkları riskini yüzde 60 artırıyor. Sigara ise damar sertliği riskini üç kat, kalpten ölüm riskini yüzde 70 artırıyor” dedi.
Türkiye"de erkeklerin yüzde 67"sinin, kadınların ise yüzde 26.5"inin sigara içtiğini belirten Tuzcu, sigaranın bırakılmasının ardından kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığına da işaret etti.



Egzersiz yapın, sigarayı bırakın!
Prof. Tuzcu, kalp hastalıkları için risk faktörlerinin “değiştirilebilir” ve “değiştirilemez” olarak sınıflandırıldığını anlatarak şu bilgileri verdi:
“Değiştirilemez risk faktörleri yaş, cinsiyet ve kalıtımdır. Değiştirilebilenler ise kan yağları, tansiyon, diyabet, sigara ve yaşam tarzıdır. Yaşam tarzınızda kilo ve atıl yaşamı değiştirebilirsiniz.
Egzersiz, kilo kontrolü ve sigarayı bırakmayla hiçbir ilaç kombinasyonuyla sağlayamayacağımız kadar büyük yararlar elde ediyoruz. ABD Montana"da sadece sigara bırakma yasağı ile kalp krizi ataklarının yüzde 48 azaldığı görülmüş. Sigara yasağının kalkmasıyla, hastanelere kalp krizi nedeniyle başvuranların oranı eskiye dönmüş.”



“Liposuction"ın faydası yok”
Prof. Tuzcu, DMC"de 1 Nisan"dan itibaren getirilen sigara yasağının, çalışanların kalp krizi geçirme riskini yüzde 30-50 azaltmış olacağına dikkat çekti. ABD"li kardiyologlar, çalışanların kalp sağlığıyla ilgili merak ettikleri soruları da yanıtladı.
Dr. Rodriguez, bir soru üzerine, “Türkiye"de sigaranın bırakılması, doymuş yağlardan zengin beslenmenin terk edilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp damar hastalıklarına karşı önlem alınmış olur. Böylece 750 bin kişinin ölümünü engellemiş olursunuz” diye konuştu.
Bir başka soruya yanıt veren Dr. Conrad Simpfendorfer de, liposuction"la alınan karın yağlarının koroner kalp hastalıklarından korunmada bir etkisi olmadığını ifade etti. Prof. Tuzcu da aynı konuyla ilgili olarak, “Gerçekte bel çevresindeki karın yağlarının önemi iç organların çevresinin yağlanmasından kaynaklanıyor. Cilt altı yağ dokusunun liposuction"la alınmasının kalp hastalıklarından korunma da bir yararı olmadığı biliniyor” dedi.

Akdeniz diyeti kalbi koruyor
Prof. Dr. Murat Tuzcu, özellikle kötü kolesterol (LDL) düşürmek dolayısıyla kalp damar sağlığını korumak için Akdeniz diyetini önerdi. Akdeniz diyetinin kırmızı etten ve doymuş yağlardan fakir sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıllardan zengin beslenme türü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tuzcu, LDL"nin ilaçsız bir şekilde sadece beslenmeyle yüzde 20 oranında düşürülebileceğini kaydetti.

Kadınlar belirti vermiyor
Kalp krizinin göğüs ağrısı, boyuna ve sırta yayılan ağrı, bulantı ve terleme gibi belirtilerle kendini gösterebildiği gibi hiçbir belirti vermeden de ortaya çıktığını kaydeden Tuzcu, “Ancak bu belirtiler kadınlarda atipiktir. Birçok kadında görülen belirtiler psikolojik olarak tanımlanarak hasta geri gönderilebiliyor. Kalp krizi çoğu kez kadınlarda belirti vermiyor. Bunda kadınların damar yapılarının daha farklı olması üzerinde duruluyor” dedi.
Milliyet