Bankacılar, ABD'li otomotiv üreticilerinin ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden yararlanabileceği beklentisiyle yükselen global piyasalar ve doların devam eden değer kaybına paralel içeride kur ve faizde aşağı yönlü hareket yaşanabileceğini belirttiler.

Yatırımcılar son birkaç haftadır kaynaklarını gelişmekte olan Asya piyasalarına yönlendirirken, Beyaz Saray'ın 700 milyar dolar büyüklüğündeki finansal sektör destek ve kurtarma fonunu zor durumdaki otomobil üreticilerine de sunacağı yönündeki beklentiler bu eğilimin devamına sebep oldu.

Yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, "ABD'deki otomotiv sektörüne ilişkin gelişmelerle global piyasalarda olumlu bir hava hakim. Dolar başta euro ve yen olmak üzere gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Bu gelişmeler dolar/YTL'de bizi 1.53 YTL'nin altına taşıyabilir. Ancak bu gerilemenin kısa vadeli olacağı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Uzun vadede krizin dip noktasının görüldüğü hâlâ düşünülmüyor" dedi ve ekledi:

"Bugün içeride üçüncü çeyrek büyüme rakamları ve ABD'de sanayi üretimi ile New York FED endeksi takip edilecek veriler arasında yer alıyor."

Diğer yandan olumsuz ABD ekonomik verileri, hızla artan mali açık ve Fed'in bu hafta tekrar faiz indireceği yönündeki kuvvetli işaretler, doların euro karşısında son iki ayın en düşük değerine ulaşmasına yardım etti.

Bu hafta çeyrek dönem bilanço sonuçlarını açıklayacak ABD yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in büyük miktarda zarar etmeleri bekleniyor.