Hristofyas’ın koalisyon ortağı milliyetçi DİKO’dan Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu da dün istifa etti.
 
Hristofyas’a büyük öfke
 
Rumlar, 20 Ocak 2009’da İran’dan Suriye’ye 98 konteyner barut götüren bir İran gemisini ABD’nin baskısıyla durdurmuştu. ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancic’in imzasıyla 29 Ocak 2009’da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderilen kriptonun sızmasıyla, mühimmatın korunması ya da imhası için ABD’den teknik yardım teklif edildiği, ancak Hristofyas’ın Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Leonidas Pantelides’in ‘ret’ cevabı verdiği ortaya çıkmıştı. 
 
Limasol kenti yakınlarındaki Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde depolanan mühimmat geçen hafta infilak etti, 13 kişi öldü, ülkenin en büyük elektrik santrali Valisiko tahrip oldu. Üs komutanı ile Rum donanmasının Yunan komutanının da öldüğü patlamanın hemen ardından Savunma Bakanı Kostas Papakostas ile Güney Kıbrıs Milli Muhafız Komutanı Petros Tsaliklides istifalarını sunmuştu. 
 
Buna rağmen “Katiller” manşetini atan Rum basınının ve Hristofyas’ın istifasını isteyen halkın tepkisi dinmedi. Askeri üsteki patlamanın ardından elektriksiz kalan ülkede her gün Hristofyas’ın sarayı önünde yapılan protesto gösterileri dün meclis önüne de taşındı.
 
Azınlığa düşme riski var
 
Sonunda Ada’da hükümet sallanmaya başladı. İhmalkarlıkla suçlanan Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu dün istifa etti. Rum basını, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Suriye, İran ve Rusya’yı, patlayıcıları imha ederek rahatsız etmek istemediğini ve aylarca süren müzakerelere karşın patlayıcılar konusunda hiçbir karar almadığını yazmıştı.
 
Kipriyanu’nun istifasının ardından gözler koalisyon ortağı, eski lider Tasos Papadopulos’un partisi DİKO’ya çevrildi. DİKO’nun hükümetten çekilmesi halinde Rum lider Hristofyas ve 56 sandalyeli parlamentoda 19 milletvekiline sahip partisi Komünist AKEL, yasa çıkartamayacak. 
 
Kıbrıs Rum parlamentosunda anamuhalefet DİSİ’nin 21, AKEL’in 19 ve koalisyon ortağı DİKO’nun ise 9 milletvekili bulunuyor. Parti içinde Hristofyas’a yönelik büyük eleştiriler yapılsa da DİKO’nun hükümetten çekilmeme ihtimali de bulunuyor. Görüşmeler sürüyor.
 
Suçlu değilim
 
RUM Yönetimi eski lideri Spiros Kipri-yanu’nun oğlu olan Markos Kipriyanu, istifa nedeni olarak ‘siyasi hassasiyeti’ gösterdi ve “Kendimi suçlu saymıyorum” dedi. Rum kesiminde bugün Türk müdahalesinin 37’nci yılı için tören ve Hristofyas’ın istifasını isteyen Rumların protesto gösterisi yapılacak.
 
hürriyet