Mali disiplin ve ekonomik büyüme konusunda taban tabana zıt düşündükleri, Hollande’ın kampanya döneminde ortaya çıkan ikili, Euro Bölgesi’ndeki krizin üstesinden gelmek için beraber çalışma konusunda anlaşmaya vardı.

Hollande görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, “Kampanya döneminde söylediğimi burada Fransa Cumhurbaşkanı olarak tekrarlıyorum. Avrupa Mali Anlaşması’nı ekonomik büyümeyi hedef alarak tekrar müzakere etmek istiyorum. Bunun için en iyi yöntem 23 Mayıs’taki gayri resmi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde her şeyi masaya koymaktan geçiyor.” dedi.

Merkel ise Fransa-Almanya ortaklığının daha da derinleşeceğine olan inancının tam olduğunu belirtirken, aradaki düşünce farklılıklarını da ortaya koymaktan geri kalmadı.

Merkel, “Şu andaki soru, büyüme ile ilgili fikirlerin nasıl bir fayda getireceği. Öncelikle büyüme genel bir kavramdır. Büyümenin insanlara ulaşması gerekir. Bu yüzden büyümenin yaratılması için değişik fikirlerin konuşulması üzerinde bir anlaşmaya varmamızdan memnunum. Kesinlikle ortak bir zeminde buluşacağız ve belkide tamamen bakış açılarımız farklı olacak. Fakat her şey beni gelecekteki işbirliğimiz için heyecanlandırıyor.” şeklinde konuştu.

Merkel, mali birlik ve sıkı para politikalarını savunurken, Hollande Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin büyüme ve istihdam yaratmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar ise ikili arasındaki bu sıcak görüşmeye rağmen ilerleyen günlerde iki lider arasında anlaşmazlığın derinleşebileceğini ve Euro Bölgesi’nde yeni bir krizin çıkabileceğini belirtiyor.