İtalya"da marka ve kalite konusunda bilgiler alan, Türkiye"nin Akdeniz Zeytinyağı Ülke Birliği"ne katılması için görüşmeler yapan Didim heyeti, ayağının tozu ile 17-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen ziyareti değerlendirdi.
İtalya"nın Umbria Bölgesi ile Trevi, Perugia, Monte Falco, Florensa, San Gimignano ve Siena kentlerini de kapsayan turizm ve tarım içerikli gezinin çok verimli geçtiğini belirten Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin, gezide Avrupa tarımını yerinde incelediklerini söyledi. 4-5 Mart"ta düzenlenecek Akdeniz Zeytinyağı Ülke Birlikleri Toplantısına davet edildiklerini açıklayan Çetin, “Türkiye"nin maalesef içinde olmadığı Akdeniz Zeytinyağı Ülke Birlikleri Başkanı Enrico Lupi bizi Şubat ve Mart aylarında yapılacak toplantılara davet etti. Şubatta yapılacak olan toplantıda Zeytin konusunun, Mart ayındakinin ise Zeytinyağının sağlık alanına yaptığı katkıyla ilgili olduğundan bahsetti. Bu birliğe 10 ülkenin üye olduğunu fakat ülkemizin üye olmadığını söyledi. Başkan Lupi bu ziyaretten sonra Türkiye"nin bu birliğe girmesinin önemli olacağını söyledi. Biz de bu birliğe katılımın yapılması için Aydın Ziraat Odaları olarak bir araya gelerek bir toplantı yapacağız. Bakanlık düzeyinde ve TZOB bünyesinde görüşmeler yapacağız. Elimize geçen bu fırsatlar iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
Çetin, İtalyan heyetleri de Didim"e davet ettiklerini kaydederek, “Mart ayının sonlarında Didim"e gelebileceklerini bildirdiler. Ayrıca Akdeniz Zeytinyağı ülke birliklerinin her yıl yaptıkları toplantıya bir konuk ülke davet ettiklerini 2011 yılı içinde Türkiye"ye davet edebileceklerini bildirdiler. Bunun için de bakanlıklar arası yazışmalar gerekli; bu konuda da girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.
Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir da, kurumların bir araya gelerek gerçekleştirdiği bu ziyaretin ilk olduğuna dikkat çekerek, “Bu ziyarette öne çıkan Organik tarım ve sertifikalı üretim oldu. Ülkemizde de tarımın geleceği anlamında bu iki çalışma çok önemli, biz de bu çalışmaları takip etmeliyiz. Gezi de emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız ise, şunları kaydetti; “Bu ziyarette hedefimiz zeytin ve zeytinyağı üzerine ne yapabiliriz idi. Burada gördüğümüz şu; belediye başkanından bakanlık temsilcilerine kadar herkes her konuda bilgili ve ortak hareket etmede başarılılar. Bu işi profesyonel yapmışlar. Bu birlikteliği bizimde sağlamamız lazım. Yapmamız gereken şey bizimde Aydın"da bunu nasıl başarabilirizi ortaya koymak. Bu Türkiye"ye örnek olabilecek bir çalışma ve bunun içinde herkes masanın bir kenarında tutması lazım. Herkes bu konuyla ilgili görüşmeler yapmalı ve proje hazırlamalı”