Kaç kişi gözaltına alındı ve tutuklandı?

BBC Türkçe'nin Doğan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı ve Google News üzerinden yaptığı araştırmaya göre 24 Temmuz Pazartesi itibariyle ülke çapında 19 ilde 33 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 31'i serbest bırakılırken 2 kişi tutuklandı. En fazla gözaltı 7 kişiyle Adana'da gerçekleştirildi.

Tutuklananlardan birisi, Ankara'da darbe girişimi davasını izlemek için geldiği Sincan Cezaevi'nde "silahlı terör örgütü propagandası yapmakla" suçlanıyor .

Diğeri ise Antalya'da çalıştığı kafede gözaltına alınarak aynı suçlamayla tutuklandı.

Basına yansıyan haberlere göre gözaltıların bir kısmı sokaktaki vatandaşların ihbarıyla, bir kısmı iş arkadaşlarının ihbarıyla, bir kısmı da güvenlik kameralarından tespitle gerçekleşti.

13 yaşında babasıyla oturduğu kafede gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar arasında çocuklar da bulunuyor. Bunlardan en küçüğü Nevşehir'de bir kafede babasıyla otururken gözaltına alınan 13 yaşında bir çocuk.

Sosyal medyada paylaşımda bulunan bazı gazeteciler, yalnızca Defacto'nuın ürettiği Hero tişörtünün değil, tişörtünün bir kısmında Hero yazısı geçen süper kahraman Batman tişörtü giten bir kişinin de gözaltına alındığını yazdı.

Ajanslarda çıkan haberlere göre 24 Temmuz itibariyle gözaltı ve tutuklamaların illere göre dağılımı şöyle:

Adana 7
 
Ankara 2 gözaltı 1 tutuklama

Antalya 3 gözaltı 1 tutuklama

Aydın 1
 
Bilecik 1
 
Çanakkale 1
 
Denizli 1
 
Elazığ 1
 
Erzurum 2
 
Eskişehir 2
 
Kırşehir 1
 
Konya 1
 
Nevşehir 1
 
Manisa 1
 
Trabzon 1
 
Sakarya 2
 
Samsun 2
 
Siirt 2
 
Sivas 1

 Gözaltıların yasal dayanağı ne?

Henüz bu soruya Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı ya da Başbakanlık basın müşavirliklerinden net bir yanıt verilmiş değil.

Haber sitesi OdaTV ise Hero tişörtünün Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayınladığı yazıdaki bir mesaj olduğunu yazdı. Gülen yapılanmasının yayınladığı The Fountain Magazine'in Temmuz-Ağustos 2016 sayısında Fethullah Gülen imzasıyla yayınlanan Despair and Heroes (Umutsuzluk ve Kahramanlar) başlıklı makalede şu ifadeler yer almıştı:

"Böylesi bir yapının, tabii ki belirli kahramanlara ihtiyacı olacaktır. Bunlar inandıkları dava uğruna diğerkâm bir şekilde harekete geçebilecek kadar medeni ve kıymetli kahramanlardır.

"Bugüne kadarki her medeniyet az sayıda kahramanın sayesinde var olmuştur. Bundan sonra da öyle olacaktır.

"Çeşitli fırtınalar ve salgınlarla parçalara ayrılmış günümüz dünyası eski gül rengi günlerine, dolunaylı gecelerine ve dirilişlerin art arda gerçekleşeceği aşk bulutlarıyla köpüren geleceğe ulaşacaktır, ve bütün bunlar böylesi kahramanların meziyetleri sayesinde olacaktır."

Sabah gazetesinden Sema Alim Dalgıç ise "istihbarat birimlerinden elde ettiği bilgiye göre" Hero'nun "Hoca Efendi Razı Olsun" kelimelerinin baş harfleri olduğunu iddia etti.

Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesi

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden akademisyen Barış Erman, Hero tişörtü giyenlere "büyük ihtimalle" Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin uygulandığını söylüyor. Bu maddeye göre:

"terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde örgüte ait amblem, resim veya işaretlerin asılması veya taşınması, terör örgütüne ait amblem, resim veya işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformanın giyilmesi fiilleri 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

 Bugüne kadar kaç Hero tişörtü satıldı? Tişörtlerin üreticisi Defacto ne diyor?

Tişörtü giyenlerin gözaltına alınması ve ürünlerin piyasadan toplanmasına yönelik sorularımızı ilettiğimiz Defacto'nun halkla ilişkiler temsilcisi ise bu "talihsiz olayın" şirketten tamamen bağımsız gerçekleştiğini, bu yüzden şirketin bu konuda herhangi bir yorum yapmak istemediğini, bugüne kadar herhangi bir açıklama da yapmadıklarını iletti.