Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'ıslak imza' ile yeniden gündeme gelen irtica andıcı ile ilgili olarak, “Herkes kurallara tabii ki uyacak. Kurallar da gayet açık. Anayasa, kanunlar ve evrensel demokratik standartlar. O açıdan Türkiye aslında bütün bu konularda da rayına giriyor” dedi. Gül, Sırbistan dönüşünde uçakta gazetecilerin 'ıslak imza' tartışmasına ilişkin sorularına şu cevapları verdi:

HERKESİN SINIRLARI BELLİ

“Kendi içinde güçlü olmayan ülke, dışarıda da güçlü olamaz. Kendi ülkende güçlü olmak ne demek? Güçlü hükümetin olacak, güçlü ordun olacak, güçlü ekonomin olacak. 'Soft Power' (yumuşak güç) dediğimiz, demokrasi, hukukun üstünlüğü, şeffaflık, hesap verebilirlik... Btün bunlar 'Soft Power'a giriyor. Herkesin hesap verebilmesi, herkesin kendi sınırları içinde olması, herkesin demokratik hukuk devletinin gereklerini yerine getirmesi, demokratik hukuk devletinin sınırları içinde kalması.”

KURALLARA UYULACAK

“Türkiye üç ayakla, yani ekonomisiyle, ordusuyla ve demokratik hukuk yapısıyla ne kadar güçlü olursa, dışarıdaki gücü o kadar fazla olur. Bu gayet açık. Düşünün ki, Türkiye ekonomik krizlerle çalkalanıyor, dışarıda bunları yapabilir mi? Demokratik standartları düşük olsa bunları yapabilir mi? Üçte birlik bölümü olağanüstü halle yönetildiği dönemlerde bunları yapabiliyor muydu? Yapılamazdı. O bakımdan biz ne yapıp yapıp kendi memleketimizin kıymetini bileceğiz. Hepimiz birbirimize saygı, sevgi duyucağız, bu memleketi güçlü yapmak için. Herkes de kurallara tabii ki uyacak. Kurallar da gayet açık. Anayasa, kanunlar ve evrensel demokratik standartlar… Yazılı olmayanlarda da ona (evrensel demokratik standartlara) uygun hareket edeceksiniz. O açıdan Türkiye aslında bütün bu konularda da rayına giriyor.

CEVAP VERMEDİĞİ SORU

Gül, “Belgede sizin de isminiz geçiyor. Bu sizi incitti mi?” sorusuna cevap vermedi. “Şimdi bu konuda bir şey söylemeyeyim. Cumhurbaşkanı olunca, bu pozisyonda olunca… Onları ayrı konuşuruz, konuştuğumuz yerler var. Kendi görüşmelerimiz var, toplantılarımız var, buralarda bunları konuşuruz. Bunların hepsini suhuletle, aklı selimle ele alıp, Türkiye'yi olması gereken yere hep beraber çıkartacağız./yeni şafak