Mavi Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) yetkilisi Güler Özkartal, istatistiklere yansımayan kayıtdışı iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kayıpların da dikkate alınmasıyla bu sayının daha da artacağına dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren 1 milyon 325 bin 749 işyerinde 10 milyon 30 bin 810 işçiye istihdam sağlandığını belirten Mavi Akademi Sağlık Güvenlik Birimi yetkilisi Güler Özkartal, Türkiye'de günde yaklaşık 172 iş kazası yaşandığını ve iş kazaları sonucu ortalama 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise iş göremezlik raporu aldığını belirtti. İstatistiksel verilerin dışında ayrıca kayıtlara girmeyen kazaların da olduğunu hatırlatan Güler Özkartal, "Kayıtdışı yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölümleri de hesaba katarsak bu sayı ciddi bir oranda artmaktadır" dedi. Ortaya çıkan bu tablonun aynı zamanda iş yerlerindeki verimi düşürerek ülke ekonomisini de etkilediğini ifade eden Özkartal, "İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen iş günü sayısı ise 1 milyon 516 bin 24 iken sürekli iş göremez sayısı ise 2 bin 85'tir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu maddi ve manevi kayıplar, ülke ekonomisi açısından önemli boyutlara ulaşmaktadır" diye konuştu.

KOBİLER VE İNŞAAT SEKTÖRÜ KAZALARDA BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'deki işyerlerinin yüzde 99.8'inin, 1-249 işçi arası istihdam eden Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerden (KOBİ) oluştuğunu ve çalışanların yüzde 80'inin ise bu işyerlerinde istihdam edildiğini açıklayan Özkartal, şöyle konuştu:

"SGK istatistiklerine göre iş kazalarının yüzde 30.3'ü 1 ila 9 işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 25.9'u 10 ila 49 işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 22.8'i 50 ila 249 işçi çalıştıran işyerlerinde gerçekleşmektedir. Yani iş kazalarının toplam olarak yüzde 79.2'si KOBİ'lerde yaşanmaktadır. Ölümlü iş kazalarında inşaat sektörü başı çekiyor. İkinci sırada nakliye, üçüncü sırada ise maden sektörü geliyor."