Başarılı ve çok sayıda organ nakliyle ismi gündemden düşmeyen Antalya'da organ nakli çetesine baskın. Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, komisyon karşılığında organ ticareti yaptığı ileri sürülen gruba 9 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. 60 ayrı noktaya yapılan baskında 16 kişi gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.
Çete üyelerinin çoğu kredi kartı mağduru olup organlarını satmak isteyen kişilere internet aracılığıyla ulaşıp organ bekleyen hastalar ile bir araya gelmelerini sağladıkları öne sürüldü.
Etik kurullarından geçebilmek için Alıcı ve vericinin hastane etik kurullarına kendilerini akraba olarak tanıttıkları ve herhangi bir sorunun yaşanmaması için iki tarafın çocuk sayısı, otomobil markası gibi özel bilgilerini önceden öğrendikleri anlaşıldı.
Zanlılar, 16 ile 20 bin TL'den satın aldıkları organları 50-55 bin TL'ye satmış. Ameliyatlar ise biri üniversite, 2'si özel olmak üzere 3 hastanede gerçekleşmiş.

SON ANDA KURTULDU
Çetenin bu yolla 17 hastaya organ sağladığı ve nakillerin gerçekleştiği de belirtildi.
Olayla ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi'nden bazı hastaların bilgileri istendi. Organ alan ve satan yaklaşık 30 kişinin de tedavi gördükleri hastaneler ve evlerinde ifadelerine başvurulacak. Polis operasyonda 16 bin TL'ye böbreğini satmak için anlaşma yapan A. A.'yı da nakil gerçekleşmeden gözaltına aldı.

BUNUN ADI ŞEREFSİZLİKTİR
Organ nakli çetesinin Türkiye'nin en önemli sağlık kuruluşlarından Medical Park Hastanesi'nde de etik kurulu kandırdığı ortaya çıktı. Akdeniz Üniversitesi'nden geçen yıl Medical Park'a ekibiyle birlikte transfer olan Prof. Dr. Alper Demirbaş, 'Nakillerle ilgili kararı etik kurul veriyor. Etik kurul para ilişkisi olmadığını tespit etmek için alıcı ile vericiyi çapraz sorguya tutuyor. Demek ki, etik kurulu da kandırmışlar. Kendimi kullanılmış hissediyorum. Bunun adı şerefsizlik. Bizim hastanemizde de kurulu kandırdıkları ve 4 hastaya nakil yapıldığı ortaya çıktı' dedi.  AKŞAM