Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, ''Lider, sistemin mümkün olarak gösterdiklerinden daha fazlasını elde etme başarısına sahip, iletişime açık ve hızlı geri bildirimi alabilen, dinleyen, bilgisini paylaşan kişidir'' dedi.

Bozkurt, Çukurova Rotary Kulübü tarafından yürütülen ''Toplum Lideri Geliyor'' projesi kapsamında Adana'daki Toyota Onatça Plaza'da, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerine başarının yollarını ve liderlerin taşıması gereken özellikleri anlattı.

Toyota'nın, günümüzde 6 saniyede bir otomobil ürettiğini belirten Bozkurt, ''Şu an dünyanın en değerli ve saygın markaları arasındayız. Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına da büyük önem veriyoruz. Bu yönüyle de bir dünya lideri konumundayız'' dedi.

Türkiye'de 2013 yılına kadar otomotiv sektöründe her yıl yüzde 5 oranında büyümenin beklendiğini belirten Bozkurt, ''Türkiye genelindeki 60 Toyota Plaza, müşteri memnuniyetinde bir numara. Toyota'yı Türkiye'nin en sevilen markası yapmaya kararlıyız'' dedi.

Bozkurt, başarı ve liderlik için öncelikle iyi iletişim kurabilmek gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''İletişim olmadan hayatınızda hiç bir konu yolunda gitmez. Diğer önemli bir faktör ise elbette ki saygı duymak. Bunun için öncelikle kendi kişiliğinize saygı duyabilmelisiniz. Kendisine saygı duymayan kişi, başkasına da saygı duyamaz. Benimsediğimiz birçok prensip var ama en önemli ikisi iletişim ve saygınlık.''

Toyota'nın iş alımları sırasında başvuru yapanlar arasında liderlik özellikleri aradığını belirten Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Başarı için değişime açık olunması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar yaptıklarının aynısını yapmaya devam edenler, bugün sahip olduklarından farklı bir şeye sahip olamazlar. Lider, sistemin mümkün olarak gösterdiklerinden daha fazlasını elde etme başarısına sahip, iletişime açık ve hızlı geri bildirimi alabilen, dinleyen, bilgisini paylaşan kişidir. Liderlik bir bilgelik yolculuğudur bence ve liderler için yenilik ve değişim bir ömür boyu sürecektir. Her zaman işinizin ehli olun, duyun, görün, okuyun, bilin. Engellere karşı cesur olun, mücadele edin. Açık görüşlü olarak işlerine başlayın ve hayatınız boyunca öğrenmekten vazgeçmeyin.''

Bozkurt, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

A.A.