Kutlamalarda hemşireler günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaparken, etkinlikte hemşireler bir skeç sahneledi.
12 Mayıs Hemşirelik Haftası sebebiyle Didim Devlet Hastanesinde bir kutlama gerçekleştirildi. Kutlamalara Didim Garnizon Komutan Vekili Deniz Binbaşı Alper Köseoğlu, Didim Belediye Başkan Vekili Salih Bankoğlu, Didim Sağlık Grup Başkanı Dr. Erdal Ayaz, Didim Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Gülay Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Didim Devlet Hastanesi Başhemşiresi Şerife Ege, hemşireler, hastane personeli ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemine belirten konuşmayı Didim Devlet Hastanesi Başhemşiresi Şerife Ege yaptı. Ege, konuşmasında hemşireliğin insanın gereksinimlerinden ortaya çıktığını ve varoluşunun insanlığın varoluşuna dayandığını ileri sürerken “Hemşirelik kaynağını insan gereksinimlerinden alır. Bu nedenle hemşirelik mesleğinin başlangıcı insanlığın varoluşuna dayanır. Hemşireliğin bugünkü durumunu daha iyi kavrayabilmek için tarihsel gelişimini bilmek gerekir.”dedi.
Hemşireliğin yükseköğretime ve araştırmalara dayanan açık bir meslek olduğunu bildiren Başhemşire Ege “Dünya sağlık örgütü 21. yy için belirlediği “herkese sağlık” hedefine ulaşmada etkili hizmet sunumunda en önemli güç olarak hemşireliği göstermiştir. Sağlık bakanlığımızın “sağlıkta dönüşüm” projesi kapsamında hasta bakımı hizmetinin kalitesinin arttırması amacıyla birçok çalışmalar yapılmıştır. Hasta bakım kalitesinin arttırılmasın da yeterli sağlık personeli, kullanılan cihazlar ve sarflar hastaya olan yaklaşım gibi pek çok kriter etkilidir. Hastanın kişisel bakımı ve iyileşme döneminde mobilizasyonu, tedavi uygulamaları hemşirelik vazifeleridir. Taşrada ve devlet hastanelerinde çalışan hemşireler ise hala enjeksiyon, pansuman gibi işler yapmaktan asıl işleri olan hasta bakım kalitesini iyileştirmeye geçememiş durumdadırlar. Bunun sebebi yeterince hemşirenin olmaması, mevcut sistem içindeki hemşirelerin görev ve meslek alanlarının dışında çalıştırılmalarıdır. Hemşirelerin sayısal yetersizliği yoğun çalışma şartlarını da beraberinde getirmektedir. Yoğun çalışma şartları sağlıkçılarda dikkat dağınıklığı, tükenmişlik, nöbetlerde yalnızlık sendromu gibi durumlar hata yapma oranını yükseltmektedir. Sağlık bakanlığının 2008 yılı sağlık istatistiklerine göre her bin kişiye düşen hemşire sayısı 0,98, ebe sayısı 0,61 olarak belirtilmiştir. Hemşire açığının tamamlanabilmesi için üniversitelerin hemşirelik bölümlerinin kontenjanlarının arttırılarak iyi eğitimli tam donanımlı hemşirelerin yetiştirilmesi ve hizmete dahil edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Ardından konuşan Didim Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Gülay Yıldırım ise Didim Devlet Hastanesinde profesyonel bir ekiple çalıştıklarını kaydederken “Hastanemizde hastanın durumunu tespit eden, gerekli tedbirleri alan, kendini yetiştirebilmiş, sorumluluk sahibi personelle çalışmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum ve Tüm Hemşirelerimizin Haftasını kutluyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından Didim Devlet Hastanesi görevli hemşireler, Haftanın önemine ilişkin konuşmalar yaptı ve şiirler okudu. Kutlamalar kapsamında Emekli olan bir hemşireye Didim Belediye Başkan Vekili Salih Bankoğlu tarafından onur belgesi verildi. Ardından Hemşirelik Haftası sebebiyle düzenlenen Resim, Şiir ve Kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Kutlamalarda ayrıca Hemşire Nurten Yarıcı ve Elif Akün tarafından “Hasta ve Hemşire” iletişimi anlatan bir skeç sahnelendi. Kutlamalar kokteylle sona erdi. iha