Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dert yanan çiftçiler, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üstünde gerçekleşen yağışlar nedeniyle ortaya çıkan sel baskınları nedeniyle zor günler yaşıyor.
Aydın"ın yüksek bölgelerinde yaşayan çiftçiler son zamanlarda bölgeye en fazla yağışın bu yıl düştüğünü söylediler. Bu durumdan oldukça memnun oldukları gözlenen çiftçiler, önümüzdeki hasat sezonunda verimin yüksek olmasını beklediklerini dile getirdiler.
Önceki yıl yaşanan kuraklıktan dolayı zor bir süreç geçirdiklerini belirten incir ve zeytin üreticisi Murat Akar, “Allah"a şükür geçen yıl yaşamış olduğumuz kuraklık sıkıntısını bu yıl yaşamadık. Geçen yıl kuraklıktan dolayı birçok zeytin ve incir ağacımız kurudu. Bu yıl ise böyle bir sorunla karşı karşıya değiliz. Önümüzdeki hasat döneminin bizler için verimli geçmesini bekliyoruz” dedi.
Aydın"da metrekareye yıllık ortalama 600 ile 650 kilogram yağmur düşerken, bu yıl metrekareye 800 kilogramın üzerinde yağmur düştüğü öğrenildi. Bu durumda sevineceğini de, üzüleceğini de bilemediklerini belirten ovadaki hububat üreticileri, geçen yıl kuraklıktan bu yıl ise sel sularından zarar gördüklerini kaydettiler.
Yağışların neden olduğu sel baskınlarıyla mücadele eden bazı üreticiler, tarlalarına dolan suları boşlatmak için çaba harcarken, bu imkanı olmayan üreticiler ise suların kendiliğinden çekilmesini bekliyor.
Özellikle Büyük Menderes Nehrinin geçtiği bölgelerde tarlası olan çiftçiler tarlalarında kalan sel sularını kurdukları motorlarla Büyük Menderes Nehri"ne aktarmaya çalışıyor. Tarlalardaki sel sularının yerinde kalması durumunda ekili durumdaki hububatın çürüyerek hiçbir işe yaramayacağını kaydeden hububat üreticileri, tek isteklerinin bir an önce yapım aşamasındaki Çine Barajı"nın tamamlanarak, her yıl yaşanan sel olaylarının önüne geçilmesi olduğunu belirtiyor.