Satışa çıkarılan taşınmazlar, adeta kapışılıyor. Antalya Defterdarı Hidayet Mat, bazı arsa ve arazilerin tahmin edilen bedellerden 2-3 kat fazlasına satıldığını söyledi. 
 
Antalya Defterdarlığı'nın milli emlak geliri, geçen seneye göre yüzde 20 artış göstererek 163 milyon TL'den 198 milyon TL'ye çıktı. Satış gelirlerinde ise yüzde 42 artış söz konusu. Geçen sene Hazine taşınmazlarından 19,5 milyon lira satış geliri elde edilirken, bu seneki gelir Ekim 2011 sonu itibariyle 28 milyon TL'yi buldu. Defterdar Hidayet Mat'a göre, bu durum, gayrimenkul sektörünün iyi gittiğinin bir göstergesi. 
 
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na bilgi veren Hidayet Mat, Maliye Bakanlığı olarak gayrimenkul piyasası ile iç içe olduklarını belirtti. Hazine'ye ait arsa ve arazileri satış, kiralama ve irtifak hakkı şekilde değerlendirdiklerini kaydeden Mat, "Bu sene satışlar çok iyi gitti. İhaleye çıkardığımız taşınmazlar adeta kapışılıyor. Arsa ve araziler beklediğimiz fiyatların üstünde rakamlara satılıyor. Manavgat'ın Sarılar beldesinde deniz görmeyen bir taşınmazdan ciddi kar elde ettik. Metrekaresi 400 TL'ye satıldı. Geçen sene aynı yerde metrekaresini 120 TL'ye satamıyorduk." diye konuştu. 
 
Satışların, gayrimenkul piyasası içinde ihale ile gerçekleştiğini aktaran Mat'ın verdiği bilgilere göre, ihalelere Antalya dışından da çok katılan oluyor. Bir ihaleye en az 6 kişi giriyor. Geçen ocak ayında Çolaklı'da satışa çıkarılan sosyal tesislerin ihalesine 26 kişi girdi. Önümüzdeki günlerde Mandırlar'da ihaleye çıkarılacak 215 bin metrekarelik taşınmaza şimdiden 16 talipli çıktı. 
 
Gayrimenkul piyasasındaki canlılığı ekonomik istikrara bağlayan Mat, şunları kaydetti: "Gayrimenkul reel bir sektör. Direkt ekonomiye yansıyor. Satılan arazilerin hemen hemen hepsinde ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu da hem istihdama hem de ekonomiye katkı sağlıyor." 
 
'SATIŞLARDAN 100 MİLYON LİRA GELİR BEKLİYORUZ'
 
Defterdarlık olarak, atıl Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması yönünde de bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Mat, "Bu bağlamda satışa sunulacak 2 milyon 737 bin metrekare büyüklüğünde 991 adet taşınmaz belirledik. Bunların satış onayları ve diğer işlemlerini hızlıca gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar bunlardan 51'ine onayı aldık. Satışları devam ediyor. Geri kalanların da prosedürleri tamamlandıktan sonra satışa sunulacak. Bu satışlardan 100 milyon liraya yakın bir gelir bekliyoruz." bilgilerini verdi. 
 
Defterdarlık, satışların yanında Hazine arazilerini irtifak hakkı ve kiralama yoluyla da ekonomiye kazandırıyor. Antalya ve ilçelerinde yapılan çalışmalarda, irtifak hakkı ve kiralaması yapılacak 5 milyon 610 bin metrekare büyüklüğünde 211 adet taşınmaz tespit edildi. Bakanlığın onayından sonra bu taşınmazların da irtifak hakkı ihalesi gerçekleştirilecek. Hazine arazilerine, tarım ve hayvancılık yatırımı yapan şirketler daha fazla ilgi gösteriyor. Bunun yanında, turizmciler de Hazine arazileriyle yakından ilgileniyor. 
 
CİHAN