Konuyla ilgili olarak Aydın Tarım İl Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada; 31 Aralık 2009 tarihine kadar en az 5 hayvan sahibi olan üreticilerin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği veya tarımsal amaçlı kooperatiflerden herhangi birine üye olmaları gerektiği belirtildi. Anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvurması istenilen açıklamada, “Üretici örgütleri ise üyeleri adına 01 Aralık 2009 ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasında İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir. Desteklemeden yararlanacak olan anaç sığırlar, Türk-Vet veya e-ıslah veri tabanına 01 Ekim 2009 tarihinden önce kayıt edilmiş ve mevcutları ile ilgili güncellemelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Yine aynı şekilde Soy kütüğü farkından yararlanacak üreticiler, sığırlarını e-ıslah soy kütüğü bölümüne 01 Ekim 2009 tarihinden önce kayıt ettirmiş olmalıdırlar” denildi.

Anaç sığırların kültür ırkı veya melezi olmalısı gerektiği kaydedilen açıklamada, “İşletmede bulunan anaç sığırların aynı ırktan olma şartı aranmamaktadır. Sığırlarda 15 aydan önce tohumlanan hayvanlar desteklemeden faydalanamazlar. Yetiştiricilerin anaç sığırlara 2009 yılı içerisinde tohumlama yaptırmış olmaları ve tüm yaptırdıkları suni tohumlamalar için veteriner hekimden imzalı, mühürlü Suni Tohumlama Belgesi almaları gerekmektedir. Diğer yandan manda yetiştiricileri, İl / İlçe Tarım Müdürlüklerine 01 Kasım 2009 ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasında müracaat edeceklerdir. Mandalara şap aşısı yaptırılması zorunlu olup, örgütlülük ve hayvan sayısı sınırı aranmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Buzağı desteklemesinden yararlanacak yetiştiricilere de çeşitli hatırlatmalar yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Destekleme, soykütüğü veya önsoykütüğü sistemine kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı ırk boğanın spermasıyla tohumlanması sonucu elde edilen buzağılara yapılacaktır. Yerli ırk ve melezi sığırların ise ırkına bakılmaksızın suni tohumlama sonucu doğan ve Türk-Vet"e kayıtlı olan 2009 yılı doğumlu tüm buzağılara destekleme ödenir. 3-6 aylık dişi buzağılar Brusella aşısı yapılmış ve Türk-vet"e kayıt edilmiş olmalıdır. Destekleme buzağının doğduğu ve kayıt altına alındığı işletmeye ödenir, ikiz ve üçüz olan her buzağı desteklemeden faydalanır. Suni tohumlama bilgisi, doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi e-ıslah veri tabanında belirlenemeyen buzağılar için destekleme yapılmaz. Desteklemeden yararlanmak isteyen Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birlik üyesi yetiştiricilerimiz birlik aracılığıyla, diğer yetiştiricilerimiz ise şahsen İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine 01 Ekim 2009 – 31 Aralık 2009 tarihleri arasında dilekçe ile müracaat etmelidirler”