Yunanistan geçen yıl da 110 milyar euro’luk krediyle ‘kurtarılmıştı’. Piyasalar son girişimle rahatladı.
 
Avrupa Birliği (AB), 350 milyar euro’luk borcuyla iflasın eşiğinde olan Yunanistan’a yeniden yardım elini uzattı. Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarının Yunan borç krizini çözmek için düzenledikleri olağanüstü zirveden Yunanistan’a 159 milyar euro’luk yeni bir kurtarma paketi çıktı.
 
Brüksel’deki zirvenin ardından dün gece açıklanan kurtarma paketine göre, Euro Bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan’a 109 milyar euro kredi sağlayacak. Bankalar da kurtarma paketine 50 milyar euro’ya yakın katkıda bulunacak. Bu miktarın 37 milyar euro’su ellerinde Yunan tahvilleri bulunan bankaların ‘gönüllü’ katkısı, 12 milyar euro’luk kısmı ise borç itfasından oluşacak.
 
Bankalar ‘gönüllü’...
Gönüllü katkı, Yunan tahvillerini 30 yıla kadar vadeli yeni tahvillerle değiştirmek, faiz indirimi veya tahvilleri Yunanistan’a ucuza geri satmak şeklinde gerçekleşebilecek. Bankalar bu yolla Yunanistan’ın 3 yılda 54 milyar euro, 2020 sonunda ise 135 milyar euro kazançlı çıkmasını sağlayacak.
 
Mayıs 2010’da Euro Bölgesi ve IMF tarafından 110 milyar euro’luk kredi paketiyle “kurtarılan” ve programın başarısızlığı üzerine mart ayında kredi faizi yüzde 5.2’den yüzde 4.2’ye indirilen Yunanistan’a böylece ikinci kez hayat öpücüğü verilmiş oldu.
 
Temerrüte düşebilir
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Yunanistan’ın tercihli temerrüte düştüğü açıklamasını yapabileceğini, bu durumda Avrupa Merkez Bankası’nın likidite sağlayarak Yunan bankalarının zor duruma düşmesinin de önüne geçeceğini açıkladı. 
 
15 yıla kadar vade
 
Açıklanan kararlar Yunanistan’a yönelik olsa da borç krizi yaşayan İrlanda ve Portekiz’in yanı sıra krizin sıçramasından endişe edilen İtalya ve İspanya’yı da yakından ilgilendiriyor. Zirvede, Euro Bölgesi’nin finansal güçlük çeken ülkelere yönelik daha düşük faizle ve daha uzun vadeli kredi sağlanması kararı çıktı.
 
Brüksel’deki zirvede alınan karara göre, 440 milyar euro’luk Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) kredi vadelerini 7.5 yıldan 15 yıla çıkaracak, faizleri de yüzde 4.5’ten yüzde 3.5’e çekecek. Zirvenin taslak kararında ise, AB içinde gelir dağılımı farklılıklarını azaltmakta kullanılan yapısal fonların ‘Avrupa Marshall Planı’ çerçevesinde Yunanistan’ın büyüme potansiyelini ve rekabet gücünü artıracak şekilde seferber edileceği de kaydedilerek ilginç bir benzetme de yapıldı.
 
7 saatlik pazarlık
Zirve öncesinde derin görüş ayrılıklarının sürmesi üzerine önceki gece Berlin’de bir araya gelerek 7 saatlik bir toplantı yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede ortak tutum belirleme konusunda uzlaşmıştı.
 
Almanya ve Fransa karşılıklı tavizlerde bulunurken, Fransa daha önce temerrütle sonuçlanacağı için karşı çıktığı, bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değerinin kırpılması konusunda geri adım attı. Almanya ise EFSF’nin ikincil piyasada Yunan tahvillerini satın almasına yeşil ışık yaktı.
 
5 kritik karar
AB zirvesinde alınan kararlarda şu başlıklar öne çıktı:
 
-  Avrupa Finansal İstikrar Fonu kredilerinin vadesi, 7.5 yıldan en az 15 yıla uzatılacak.
-  Kredilerde faiz yüzde 4.5’ten yüzde 3.5’e çekilecek.
 
-  Fon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) görüşlerini göz önüne alarak ikincil pazarda müdahalede bulunabilecek.
 
-  Yunanistan’a ikinci yardım paketinde özel sektörün rol alabileceği üç seçenek değerlendiriliyor. Bunlar tahvil geri alımı, tahvil çevirme ve takas.
-  Taslak kararda Yunanistan’da yatırım ve büyümenin sağlanması için bir ‘Marshall Planı’ çağrısında bulunuldu.
 
Borsalar fırladı
Zirvede Yunanistan’ın kurtarılmasında özel sektöre de sorumluluk yükleneceği belirtilerek, “Euro Bölgesi içinde Yunanistan’ın kendine has durumu son derece ciddi. Bu nedenle istisnai bir çözüm gerekiyor. Mali sektör gönüllü olarak Yunanistan’ı tahvilleri yenileriyle değiştirme, vadelerini öteleme ve geri alım gibi alternatiflerle destekleme isteğini ortaya koydu” ifadesi yer aldı.
 
İtalyan borsası ilk sırada
Zirve öncesi dolar karşısında 1.4190’dan işlem gören euro, ilk önce basına sızan taslak kararın ardından 1.4402’ye kadar yükselirken, Avrupa borsaları ve Yunan bankacılık hisseleri de sert artışlar kaydetti.
 
Kararla Londra Borsası yüzde 1.14, Frankfurt Borsası yüzde 1.21 ve Paris Borsası da yüzde 1.96 yükselirken en dikkat çeken artışlar yüzde 4’le Milano Borsası ve yüzde 3 ile Madrid Borsası’nda kaydedildi. New York’ta Dow Jones endeksi de günü yüzde 1.21 yükselişle tamamladı.
 
İLK O AÇIKLADI
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Yunanistan’a yönelik kurtarma paketinin büyüklüğünü medyaya açıklayan ilk isim oldu. Berlusconi zirveye ‘hazırlıklı’ gelmesiyle de dikkat çekti. IMF’nin yeni  başkanı Christine Lagarde ise kurtarma paketi konusunda üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.
 
milliyet