Bu yılki YGS-LYS puanlarının açıklanmasıyla tercih maratonu başlarken Radikal, geçmiş yıllarda birinci olan sekiz öğrenciyle konuştu. 
 
6 işlemcinin tasarımı 
 
ÖSS 2003’te tüm alanların birincisi olan Emre Kaçar, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni tercih etti. Yüksek lisansını Amerikan Stanford Üniversitesi’nde yaptı. Şu anda dünyadaki tüm grafik işlemcilerinin market lideri olan NVIDIA şirketinde yüksek mühendis olarak çalışıyor. Milyarlarca transistörden oluşan altı işlemcinin tasarımında görev aldı. Bilgisayar oyunu tutkunu, üzerinde çalıştığı bir cihazda oyun oynamaktan büyük zevk alıyor. “Bir şans daha verilseydi bilgisayar mühendisliğini tercih ederdim” diyor. 
 
Yurtdışında danışman 
ÖSS 2004 Sayısal birincisi Serhat Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde okudu. Yüksek lisans ve doktoradan, iş hayatının daha heyecanlı olduğunu düşünüp vazgeçti. Şu anda yurtdışında yönetim danışmanlığı sektöründe. Yurtdışında bir süre kalıp Türkiye’ye dönmeyi planlıyor. 
2005 ÖSS Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık alanlarının birincisi Gökhan Hacıahmetoğlu da Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nü tercih etti. Okulunun mükemmele yakın bir devlet üniversitesi olduğunu düşünüyor. Yüksek lisans eğitimini 2012’de bitirecek. 
 
Sen doktor olmalısın 
2007 ÖSS birincisi Ceren Durmaz’a herkes “Sen doktor olmalısın” dedi, o da Hacettepe Tıp Fakültesi’ni tercih etti. Tıp eğitimini seçeceklerin insan sevgisi ve psikolojik güce ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bu yaz Harvard Üniversitesi’nde çalışma fırsatı yakaladı. Başarılı öğrencilerin sürekli ders çalışan robotlar olarak algılanmasından rahatsız. “Bir şansım daha olsaydı yine aynı üniversiteyi seçerdim” diyor. 2008 birincisi Orkun Bildir de elektrik-elektronik mühendisi olmak için Bilkent Üniversitesi’ni tercih etti. Bölümü zor olduğu için pişman olmadı ancak farklı branşlar da ilgisini çekiyor. Hiç durmadan ders çalışarak başarıya ulaşacağını düşünenlere de “Bu birçok insani özellikten vazgeçmektir” uyarısı yapıyor.
 
 
'Fen lisesinde okumasaydım sanatçı olurdum' 
2010 ÖSS Sayısal birincisi Arman Özdemir elektrik-elektronik mühendisi olmak için Boğaziçi Üniversitesi’ni seçti. Ders dışında sanata yetenekli: “Fen lisesinde okumasaydım kültür-sanat alanında kariyeri tercih ederdim.“ 
2009’da ÖSS Sözel birincisi Serhat Güzel, Çapa Tıp Fakültesi’ni tercih etti. Okulunun isteklerini tam karşılayamadığını düşünüyor. Üniversitede girdiği sınavlarda kendisinden daha yüksek not alan arkadaşlarının “Türkiye birincisini bile geçtim!” diyerek alay etmelerinden memnun. 
2009 ÖSS Sayısal–2 birincisi Çağatay Ermiş’in ailesinde 10 doktor vardı. O da aile geleneğini devam ettirmek için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tercih etti. Araştırma Eğitim Programı’na geleceğin bilim adamı olmak için başvurdu. 
 
 
Eski birincilerden yenilere üniversite seçim önerileri 1- Yapmaktan keyif alacağınız bir meslek seçin. Bölümün ve üniversitenin popülerliği, mesleğin sağlayacağı yüksek maaş, gelecekteki kadro ihtiyacı gibi faktörler ikinci planda kalmalı. 
 
2- Mühendislikte okul seçerken bakılabilecek ve çoğu zaman gözden kaçan bir faktör, okulların girişimciliğe ne kadar yatkın oldukları ve ne kadar destek verdikleri olmalı. 
 
3- Mühendis olmak isteyenler seçecekleri üniversite teknokent barındırıyor mu, ders programında kişisel girişim ve diğer bölümlerle işbirliğine dayanan proje bazlı dersler bulunduruyor mu, bunlara dikkat edilmeli. 
 
4- Ana bilim dalı branşlarını okumak isteyenler dikkat etmeli. Fizik, kimya gibi branşları seçecekler için, bu bölümler akademisyen yetiştirme ağırlıklı eğitim veriyorlar ve iş alanı açısından fazla alternatifleri olmuyor. 
 
5- Tıp okumak isteyenler iyi düşünsün. Kutsal bir meslek ama eğitimi gerçekten uzun ve zorlu. Bu süreç içinde başarıya ve mesleki mutluluğa ulaşmış pek çok kişi kadar mutsuzluğa sürüklenenler de var. 
 
6- Eğer yurtdışında eğitime devam etme isteğiniz varsa yurtdışı olanaklarının daha iyi sağlandığı üniversitelere yönelmelisiniz. 
 
7- Üniversitelerin kendi bünyelerinde öne çıkardıkları bölümler tercih edilmeli, yani teknik üniversitelerde idari bölümler yerine mühendislik, iktisadi-idari bilimlere ağırlık veren üniversitelerde de bu bölümler seçilmeli. 
 
8 - Üniversitenin öğretim üyelerinin referansları ve mezun oldukları üniversiteler, her yıl ortalama kaç makale yayımladıkları, dünya çapında aldıkları atıf sayısı gibi faktörler kaliteli bir tercih için iyi incelenmeli. 
 
9 - Şehir dışındaki üniversiteleri yazmaktan korkmayın! Daha iyi bir eğitim için şehir dışında yaşanacak tecrübe sadece eğitim değil başka birçok yönden de öğrencilere katkı sağlayacaktır. 
 
10 - Dört ya da iki yıllık bir eğitim değil hayat boyu yapacağınız mesleği seçtiğiniz için rehberlik uzmanlarından ve danışmanlardan görüş almayı unutmayın.