Rus yetkililer, havai fişek ürünlerinin kullanılmasıyla ilgili daha sert yasaların çıkarılmasından yana.

Rusya İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine Moskova Emniyet Müdürlüğü, başkentteki havai fişek satan iş yerlerinin kontrolü için harekete geçti. Rusya basınına konuşan Moskova Emniyet Müdürlüğü Basın ve Enformasyon Dairesi Başkanı Viktor Biryukov, başkentin tüm bölgelerinde mağazaları kontrol edeceklerini belirtti. Metro çıkışlarına kurulan yılbaşı tezgahları da polisin sıkı denetiminde.

Polis sözcüsü, "Moskova polisi havai fişek satan iş yerlerine ve bu ürünlerin bulunduğu depolarda operasyon yapıyor. Bu operasyon sırasında havai fişek satan şirketlerin çalışma izni ve ürünlerinin talep edilen kaliteye uygun olup olmadığı hususu yerinde incelenecek." dedi.

Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev de önceki gün yaptığı açıklamada, havai fişek mamullerinin kaçak satılmasını önleyecekleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya kamuoyu başta yılbaşı gecesi olmak üzere bayramlarda havai fişek atılması konusunda ikiye ayrıldı. Siyasiler, havai fişek konusunda kısmi yasaklamadan yana. Bazı vatandaşlar ise buna hayır diyor. Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu kalabalık ortamlarda havai fişek yasağını destekliyor. Şoygu, "Tabii ki yılbaşı şenliğini reddedemeyiz ama bu etkinliğimiz güvenli şekilde gerçekleşmeli." diye konuştu.

JİRİNOVSKİ: GECE KULÜPLERİ GECE 12'DEN SONRA KAPATILSIN

Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski ise kapalı alanlarda havai fişeklerin kullanılmasının yasaklanmasını talep etti. Jirinovski, "Gece kulüpleri gece 12'den sonra kapatılsın. Hiçbir gece kulübü gece çalışmasın, gece en korkunç şeyler yaşanıyor." dedi.

Rusya Komünist Partisi Gennadi Zyuganov ise, "İş sadece havai fişekle bitmiyor. Acil Durum Bakanlığı olayı sıkı kontrol etmeli." şeklinde konuştu. Rus yetkililer, havai fişek kullanılmasını öngören yasanın ağırlaştırmasını da öngörüyor. Yılbaşı gecesine kadar Devlet Duması (Parlamento alt kanadı) konuyla ilgili yasa değişikliği planlıyor./yeni şafak