İlhan Cihaner de 535 oyla 21’inci sıradan listeyi deldi.

CHP’nin 3’üncü güne sarkan Parti Meclisi seçimleri “birleştirme tutanağı” skandalına sahne oldu. Divan Başkanı Altan Öymen’i dün sabah arayan Çankaya 4’üncü İlçe Seçim Kurulu Başkanı Yılmaz Uğurlu, “Kusura bakmayın, birleştirme tutanaklarını hazırlarken yanlışlık oldu. Listedeki sıralar değişti. Göndereceğimiz yeni listeyi dikkate alın” diyerek uyardı. İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen yeni listeyi inceledikten sonra basının karşısına çıkan Öymen, “Seçimlerin iptali de oyların yeniden sayılması da söz konusu değil” dedi. Yeni listeye göre seçimlerde ilk 5, Adnan Keskin (826), Haluk Koç (807), Umut Oran (786), Şafak Pavey (762), Murat Karayalçın (738) sıralamasıyla oluştu.  Divanın dün sabaha karşı duyurduğu listede ise ilk sırayı 902 oyla Haluk Koç almış, 2’nci sıra 876 oyla Adnan Keskin’in olmuş, 3’üncü sıraya 828 oyla Şafak Pavey gelmişti. Öymen’in dün açıkladığı listeye bakıldığında Koç’a 95 oy fazla yazıldığı, Keskin’e yazılan fazla oyun ise 50 olduğu görüldü. Düzeltmenin ardından Oran’ın oyu 65 eksildi ancak Pavey’i geçerek 3’üncü sırayı aldı.

Toprak kurtuldu

Oy pusulalarının birleştirilmesi sırasında yapılan yanlışlık seçimlere Genel Başkan Yardımcısı olarak giren Erdoğan Toprak için de kabus oldu. Toprak, açıklanan ilk listede 601 oyla 45’inci sırada yer alıyordu. 2’nci liste de ise oyu 428’e gerilemesine rağmen 37’nci sıraya yükseldi. Bu sayede Toprak “Kadın ve Gençlik Kotasına” takılarak PM dışında kalmaktan kurtuldu.

Kim liste dışı kalacak

“Kadın ve Gençlik Kotası” nedeniyle kimin PM dışı kalacağıyla ilgili tartışmalar yeni listenin açıklanmasıyla farklılaştı. İlk listeye göre 44’üncü sıradan PM’ye girdiği açıklanan Çetin Soysal, 2’nci listede 51’inci sıraya geriledi. 52’nci sıradaki Dursun Bulut’la ilgili durumun listelerin kesinleşmesiyle netleşeceği vurgulandı. “Kadın ve Gençlik Kotası” uygulandıktan sonra Bilim, Kültür Yönetim Platformu’ndan seçilen 8 isim de bu 52 isimle birlikte 60 kişilik PM’yi oluşturacak.

Tekin: Lider hazırlamak lazım

Gürsel Tekin ise, “Sayın Genel Başkan’ın ‘Benden sonraki genel başkanı hazırlamak’ sözü çok doğru. Bir arabanın bile yedek lastiği var. Rahmetli Özal gitti, ANAP gitti, Süleyman Bey gitti, DYP de gitti. Lider hazırlamak lazım. Hatta 1 değil, 2, 3, 4 lider hazırlamak lazım. Hepimiz insanız. Bugün varız, yarın yokuz. Yerel seçimlerden çok güçlü çıkacağımıza inanıyorum. AKP’nin öyle bir bakanı var ki sözüm ona kentsel dönüşüm projesi yapıyor. Vallahi Erdoğan Bayraktar bize sürekli oy kazandırıyor” diye konuştu.                       

Mutluyum

Liste 1’incisi Adnan Keskin, kurultayla ilgili olarak “Demokrasinin tüm ayrıntılarının yaşama geçtiği bir kurultay oldu. Parti içi demokrasi sonuna kadar işledi. Bütün CHP’liler kurultaydan mutlu döndü. Delegenin bana gösterdiği teveccühden de mutluyum” dedi. CHPİstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 29’uncu sıradaki yerini korudu ancak oyu 677’den 472’ye düştü. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise 20’nci sıradan 25’inci sıraya geriledi. Fikri Sağlar listeyi “en fazla oyla” delen isim oldu, Sağlar 572 oy aldı. İlhan Cihaner ise 535 oyla 21’inci sıradan listeyi delmeyi başardı.

MYK’ya kimler girecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sında da yer almasına kesin gözüyle bakılan Genel Başkan Yardımcıları şöyle: Faruk Loğoglu, Faik Öztrak, Sezgin Tanrıkulu, Gökhan Günaydın, Sencer Ayata, Emrehan Halıcı, Perihan Sarı. Kurultayda en yüksek oyla PM’ye seçilen Adnan Keskin’in, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olması bekleniyor. Bu görevi yürüten Nihat Matkap ile Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’la ilgili belirsizlik ise sürüyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre MYK’nın olası yeni isimleri arasında Şafak Pavey, Gürsel Tekin, Engin Altay, Gülseren Onanç ve Bülent Kuşoğlu’nun ismi geçiyor.

Kurultay yorgunları

Olağan Kurultay’ın ikinci gününde Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu seçimleri yapıldı. Sabahın erken saatlerine kadar  sayım işlemlerini bekleyen partililer yorgun düştü.  Bazı partililer ayakkabılarını çıkartarak otururken, bazı CHPliler de uykuya yenildi.

3 Genel Başkan Yardımcısı yeni PM’ye seçilemedi

Seçimlere Genel Başkan Yardımcısı olarak giren 3 isim CHP’nin 60 kişilik Parti Meclisi’ne seçilemedi. Mehmet Zeki Gündüz, Ayten Kayalıoğlu ile Yüksek Disiplin Kurulu başkanlığına getirilmesi beklenen Atila Emek, PM dışında kaldı. Gürsel Tekin’in PM’deki ağırlığı değişmezken, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın yakın çalışma arkadaşlarından İlahiyatçı Muhammet Çakmak, PM’ye seçilemedi. Kılıçdaroğlu’nun PM’de görmek istediğini açıkladığı ve Kemal Derviş’le olan ilişkisiyle bir dönem adından söz ettiren işadamı Mehmet Necati Yağcı da PM dışı kaldı. 

Hürriyet